Egyenesen az osztrák határhoz buszoztatja Magyarország a menekülteket

migráció
2015 szeptember 14., 09:07
comments 304

Röszkéről reggelre elvitték a gyűjtőponton lévő, regisztrációra váró sokezer menekültet. Most kiderült hova: több száz kilométerre, Szentgotthárdra. Közvetlenül az osztrák határ mellé.

Hivatalosan ezt nem jelentették be, de migránsokat segítő civilek jelezték, hogy váratlanul nagyon sok menekült érkezett hétfőn Szentgotthárdra busszal. Reggelig 35 busz érkezett, de folyamatosan jönnek újabbak. A civilek röptetőtábornak keresztelték a szentgotthárdi megoldást. Itt ugyanis nincs akkora kapacitású tábor, amelyik ennyi embert el tudna látni. De nincs is rá igény, a migránsok azonnal mennek tovább Ausztriába. A regisztrációval már nem igazán törődnek a magyar hatóságok, visznek mindenkit a határhoz, elég feszített tempóban ültették hajnalban buszra a migránsokat. Nemcsak Röszkéről viszik a menekülteket, a körmendi tábor is kiürült reggelre.

Beszéltünk Szentgotthárd polgármesterével, Huszár Gáborral, aki megerősítette, hogy folyamatosan érkeznek migránsok a településre, az ipari parkhoz. Őt tegnap este értesítették arról, hogy sok migránst fognak ide szállítani. De nem kellett nagyon készülniük rá, mert ahogy leszállnak a buszról a migránsok, már mennek is Ausztria felé. Mivel van egy közös magyar-osztrák ipari park, nincs nehéz dolguk, csak át kell sétálniuk. Nagyjából másfél perc alatt érnek át.

photo_camera Forrás: GoogleMaps

A migránsokat segítő önkéntesek közül ketten ott Szentgotthárdon voltak, amikor éjjel 11 körül megérkeztek az első buszok.

photo_camera Fotók: Olvasónk/Kati

A buszokról leszálló migránsoknak a rendőrök vagy a kísérők megmutatták, hol a határ. El is indult mindenki, senki nem ment át az út túloldalán álló táborba, amit tegnap estére készült el, értintetlen.

szentgott1 szentgott2

Az önkéntesek ételt (szendvics, banán) és italt adtak nekik, volt, aki azt mondta, hogy az volt az első falat étel, amit Magyarországon kapott. Volt olyan is, akinek jutott a bevándorlási hivatal csomgajából, de a félkilós száraz kenyeret hátrahagyta, a két kibonthatatlan csirkemájkonzervvel. Ebben egyébként a leírása szerint van sertésbőr, így hiába figyeltek oda a hivatalban a muzulmán vallási előírásokra, hogy ne sertéshús konzervet adjanak a migránsoknak.

szentgott4

Az önkéntes beszámolója szerint a körmendi tábor, amit pár napja állítottak fel, már tegnap délután kiürült, innen is Szentgotthárdra vitték át a migránsokat. 

Az osztrák oldalt eléggé meglephette a szentgotthárdi tranzit, legalábbis a lapok reggel arról írtak, hogy a hatóságok Hegyeshalomnál várják a buszokkal Magyarországról érkező migránsokat. Az 170 kilométerrel odébb van.

A Szerbia és Magyarország közötti nagy menekültutaztatási versenyről bővebben itt írunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.