https://img.444.hu/roszke_hatarzar.jpg

Lezárták a határt Röszkénél

2015 szeptember 14., hétfő 15:02
865

A Röszke-Horgos vasútvonalon lezárták a határt, rendőrsorfal állja el az utat – jelentette a helyszínről Plankó Gergő és Tamás Bence Gáspár kolléga, tehát a hatóságok nem várták meg az éjfélt, amikor határba lép az új, szigorúbb törvény.

Fotó: Plankó Gergő / 444

A helyszínen lovasrendőrök és katonák vannak, a határ fölött pedig helikopter köröz.

A lezárást úgy kell érteni, hogy van egy sorfal a kerítés vonalában, és egy kisebb a magyar-szerb határkőnél, de a Szerbia felől érkező migránsok ezen már nem jöhetnek túl. A hatóságok az éppen érkező migránsokat visszafordítják a határvonalról, ezért néhány tucat migráns várakozik a határvonal szerb oldalán, őket a rendőrök próbálják meggyőzni arról, hogy forduljanak vissza Szerbia felé – írja az MTI.

A magyar oldalon az Index szerint a menekülteket a síntől az egy kilométerrel odébb fekvő régi röszkei közúti határátkelőhöz terelik, ahol buszokra ültetik őket, és táborokba viszik. (Ahonnan eddig könnyen átmehettek Ausztriába.)

A szerbiai oldalon viszont a menekülteket a röszkei közúti határátkelőhöz terelik, de itt egyre jobban feltorlódik a tömeg, mert csak egy vaskapun át, egy szűk bejáraton keresztül engedik be őket.

Gulyás Gergely és Németh Szilárd fideszes politikusok ma a helyszínen bejelentették, hogy lényegében elkészült a technikai határzár, vagyis a kerítés a szerb-magyar határon, és keddtől (szeptember 15.) a jelenlegi létszám kétszerese biztosítja majd a határszakaszt, rendőrök és katonák, a kerítés átmászása pedig bűncselekménynek minősül, ami kiutasítással jár. A kényszerítő eszközökkel kapcsolatban a rendőrök Gulyás szerint „az arányosságnak megfelelően járnak majd el”.

Katonák a határon (Fotó: Plankó Gergő / 444)

Korábban a hatóságok egy vagont állítottak a röszkei átkelőhöz, ahol eddig zavartalanul kelhettek át Magyarországra a migránsok (a vágányon már hetek óta nincs vasúti forgalom). Az orbáni „új időszámítás” szerint a mobilgátnak éjféltől már működnie kell.

A röszkei gyűjtőpont már reggelre teljesen kiürült, gyakorlatilag elbontották, és a menekülteket egyenesen az osztrák határhoz buszoztatták.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt