Hajrájához ért a tömeges utaztatási verseny Szerbia és Magyarország között

migráció
2015 szeptember 14., 08:08
comments 158

A vajdasági Horgoshoz folyamatosan érkeznek hétfő reggel a menekültek. A polgármester Bacskulin István pontos számot nem tudott még mondani, de reggel nyolckor ezres tömegben érkeztek buszokkal az emberek, akik utána a sínpáron gyalogolva indulnak meg Magyarország felé. Sajtóhírek szerint a szerbek stratégiája most annyi, hogy a lehető legtöbb embert megpróbálják még hétfőn átnyomni Magyarországra, még mielőtt éjféltől életbe nem lép a kerítés és az új magyar szabályozás, amitől a magyar kormány a menekültek érkezésének jelentős lelassulását várja, és ami miatt várhatóan tízezrek torlódhatnak fel a határ szerb oldalán.

Közben a magyar állam sem tétlenkedik, az MTI beszámolója szerint vonattal szállítják hétfő reggel óta a menekülteket Röszkéről Vámosszabadiba, mind a táborból, mind a gyűjtőpontról folyamatosan szállítják ide az embereket. A magyar hatóságoknak is hasonló a célja: minél előbb minél több embert útnak ereszteni.

De Magyarország még jobban leegyszerűsítette a helyzetet. Röszkéről és több táborból egyenesen az osztrák határ közvetlen közelébe szállítják busszal a migránsokat. Szentgotthárdra folyamatosan érkeznek a buszok hajnal óta, reggel tízig mintegy kétezer migráns érkezett, és továbbiak jönnek - erősítette meg értesülésünket Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere. Őt tegnap este értesítették a tömeges szállításról, de mint mondja, nekik sok dolguk nincs, az ipari parknál szállnak le a migránsok, akik körülbelül másfél percet töltenek Magyarországon, aztán a határon lévő közös magyar-osztrák ipari parkon keresztül átmennek Ausztriába. Úgy tudjuk, hogy a körmeni táborból is ide szállítottak mindenkit. A polgármester szerint a migránsok között vannak regisztráltak és olyanok is, akik nem voltak hajlandó regisztrálni magukat. Vagyis nemcsak olyanokat buszoztatnak, akik korábban regisztrálták magukat.

A szerbek nem hisznek a kerítésben

Horgoson reggeli órákban a polgármester elmondása szerint a sínek tele voltak, hatvan-száz fős csoportok gyalogoltak rajta a röszkei gyűjtőpontok felé. Bacskulin István szerint mind a rendőrség, mind a katonaság nagy erőkkel van jelen a határ magyar oldalán.

Közben a szerbiai köztévé tudósítója szerint magyarkanizsai pihenőhelyre csak éjfélig 4400 migráns érkezett, nem maradtak azonban ott, továbbindultak Horgos felé, ahová folyamatosan érkeznek az autóbuszok.

A szerb-magyar határ menti településekre a hét végén naponta hat-nyolcezer migráns érkezett. A Magyar Szó című újvidéki napilap hétfőn a migránsok óriási számával kapcsolatban megjegyezte: "Horgosra naponta jelenleg több migráns érkezik, mint amennyi lakosa van a falunak". Az 5700 ember lakta településen halad át ugyanis a Magyarországra vezető vasútvonal, az átkelőn pedig egyelőre nincs kapu, a migránsok többsége ott igyekszik átjutni a magyar oldalra.

Aleksandar Vulin szociálisügyi miniszter az RTS hétfő reggeli híradójában közölte, hogy a szerb-macedón határ mellett fekvő Presevóban az utóbbi 24 órában 2500 migránst vettek nyilvántartásba, az ott található ideiglenes befogadóközpontban pedig jelenleg körülbelül ötszázan tartózkodnak. Hétfőn mintegy 3500, főleg a Közel-Keletről érkező emberre számítanak. A tárcavezető szerint a napokban azért nőtt meg hirtelen a migránsok száma Szerbiában, mert mindenki igyekezett minél hamarabb elérni a magyar határt, még a szigorúbb ellenőrzések és jogszabályváltozások életbelépése előtt. Hozzátette, hogy várhatóan keddtől nem a Szerbiába érkezők száma növekszik majd, hanem az ott maradóké, nehezebb lesz ugyanis bejutni a schengeni övezetbe.

Vulin az északi, szerb-magyar határ mentén számít nagyobb nyomásra, ott gyűlnek majd össze az újonnan érkezők és a még át nem keltek. Bejelentette, hogy újabb, kisebb ideiglenes befogadóközpontokat állítanak fel ebben a térségben.

A miniszter hozzátette, hogy a migránsok valószínűleg változtatnak útvonalukon, de biztosan megtalálják az utat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a határok lezárásával csak egyik ország felől a másik felé irányul a bevándorlási hullám, nem ez jelenti a megoldást, azt az érintett országoknak közösen kell megtalálniuk az EU vezetésével.

photo_camera Épülő redőny szeptember 12-én (Fotó: MTI /Kelemen Zoltán Gergely)

Hangsúlyozta, hogy Szerbia nem zárja le a határait, és Belgrád pozícióját nem lehet összehasonlítani például Berlinével, a migránsok ugyanis csak áthaladnak Szerbián, és nem akarnak itt maradni, a valódi céljuk Németország.

A miniszter bejelentését az új befogadóállomások építéséről Horgos polgármestere nem tudta megerősíteni a számunkra, mint mondta ő csak a magyarkanizsai táborról tud, aminek ezer fő a kapacitása. Arról nem hallott, hogy Horgos közelében új befogadóállomást tervezne a szerb állam. A polgármester amúgy ellenezné is ezt, mivel a menekültek tömegei elmondása szerint 1,5 millió eurós kárt okoztak már eddig is a falu mezőgazdaságában. Arról, hogy mi várható hétfő este a határnál, csak annyit mondott:

Ezt talán csak Jézus tudja. Vagy még ő sem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.