A hirado.hu-n megjelent a menekültválság egyik leghülyébb címe

gazdaság
2015 szeptember 15., 10:26

Megszokhattuk, hogy az adófizetők végtelen pénzéből finanszírozott MTVA olyan észkombájnokat futtat a menekültválság mélyebb okainak értelmezéséhez, mint Bogár László, Földi László vagy Nógrádi György. De olyan értelmetlen és félrevezető címet, mint a hirado.hu-n ma reggel megjelent német munkaerőpiaccal kapcsolatos cikknek, talán még nem sikerült anyagnak adni.

hirado_

A magyarok munkáját? A migránsok? Németországban? A címben sugallt gondolatmenet alapja egyáltalán nem derül ki az anyagból, ami egyébként Kiszelly Zoltán politológust idézi.

A cikkben idézett Kiszelly ugyanis a cikk szövege szerint semmi olyat nem mondott, ami megerősítené a cikk címében megfogalmazott állítást. A politológus nem mond semmi meglepőt, csak annyit, hogy

  • Németországban nagy munkaerőhiány van,
  • Németország hagyományosan épít külföldi vendégmunkásokra (sőt, ami már vitathatóbb, ez "a német jólét alapja"),
  • Németország befogadna egy csomó menekültet, de a német kancellár is szkeptikus, hogy az integráció sikerülhet-e a mostani ütemben,
  • Németország segít a menekülteknek nyelvtanfolyamokkal és képzési programokkal,
  • Németországban vannak, akik azt követelik, hogy az EU segítsen pénzügyileg a menekültek lakásépítési programjaiban.

A cikk egy szót nem idéz arról, hogy ez hogy jön az akár Németországban, akár Magyarországon dolgozó magyarok munkájához, a cím viszont tökéletesen alkalmas arra, hogy további ellenérzéseket szítson a menekültekkel szemben azokban az olvasókban, akik véletlenül az MTVA anyagaival találkoznak. Egyedül az utalhat erre, hogy a cikk leadjében megemlítik, hogy a Magyarországon is jelenlévő Daimler vezérigazgatója felvetette, hogy a már meglévő németországi gyáraikban esetleg foglalkoztatnának egyeseket a most beérkezett fiatal és képzett menekültek közül. Ami nagyjából olyan, mintha azt állítanák, hogy minden német, mexikói vagy kínai Daimler-munkás a magyarok munkáját veszi el.

További érdekesség: Angela Merkel valamiért idézőjelesen kormányfő a cikkben, így: "kormányfő".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.