Keddtől az új magyar törvények szerint jó eséllyel csak családos és beteg menekültek léphetnek Magyarországra

migráció
2015 szeptember 15., 08:16
comments 287

Keddtől hatályos számos törvényi változás menekültügyben.

Új elem: a határeljárás

Függetlenül attól, hogy néhány órán belül a kormány vészhelyzetet rendel-e el tömeges bevándorlás miatt, egy nagyon fontos változás máris hatályos. A menedékkérelmet benyújtók már nem léphetnek be automatikusan Magyarországra, hanem már a határon elbírálják, hogy egyáltalán jogosult-e az illető menedékkérelem benyújtására. Ezt nevezik határeljárásnak.

Ezzel beékelődik egy új lépcső. Eddig ha valaki menekültjogot kért Magyarországon, akkor beléphetett az országba, és itt várhatta meg, hogy elfogadják-e a kérelmét. Mivel az elbírálásra várókat nem lehet elzárva tartani a kérelem beadása után, ezért ez a gyakorlatban a legtöbbször azt jelentette, hogy ha be is adtak ilyen kérelmet, akkor sem várták meg az eljárás végét, hanem tovább álltak Németország felé. Sokan pedig be se adták a kérelmet, hanem igyekeztek tovább, ahogy az országban voltak.

Az új rendszerben a menekültként érkezők nem léphetnek már be automatikusan Magyarországra, hanem rögtön a határon átesnek ezen a jogi szűrésen.

Orbán Viktor miniszterelnök és Kovács Zoltán kormányszóvivő hétfői nyilatkozatai alapján ez a szűrés lényegében azt jelenti mostantól, hogy alig engednek be menekültet az országba.

Ugyanis a magyar kormány értelmezése szerint nem lehet menekültnek tekinteni azt, aki egy biztonságos országból akar belépni. Mert ott nincs közvetlen életveszélyben. Szerbia biztonságos ország a magyar állam szerint, erről külön kormányhatározat született a nyáron.

Vagyis az új szűrőrendszer szerint már a határon, még Magyarország területére való belépés előtt visszaküldhetik a menekülteket, mert a Szerbiából érkezőknek nem engedik meg, hogy menekült státusért folyamodjanak.

Kivételnek számítanak a különleges védelemre szorulók: a gyerekek, betegek, terhes nők. Őket be kell engedni, és a menekültjogi kérelmüket érdemben el kell bírálni. Várhatóan őket a határról táborokba szállítják, de ettől még nekik sem lesz nagyobb esélyük a menekültstátusz megszerzésére, mint a határról visszafordítottaknak, csak nyernek néhány napot egy magyarországi táborban.

Ebből hatalmas torlódás lesz a szerb határon

A határról visszafordított gyermektelen és egészséges menekültek tömege torlódhat így fel keddtől. Akik ráadásul azt látják majd, hogy a családosok, betegek átjutnak a határon. Ez komoly feszültségekhez vezethet. Továbbá nagy kérdés, hogy a szerb hatóságok mit kezdenek majd a visszafordítottak tömegével. Éppen ezen emberek feltartóztatására akarhatta a kormány bevetni a honvédséget a határon. Csakhogy erről 4-én nem sikerült sürgősségi eljárásban szavaznia a parlamentnek az ellenzék ellenállása miatt. A szavazás várhatóan 21-ére tolódik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.