Félreértésből indulhatott a röszkei randalírozás

2015 szeptember 16., szerda 17:04
794

Miért kezdődött a balhézás Röszkénél? Erre próbálnak válaszokat találni a helyszínen lévő kollégáink, Plankó Gergő és Tamás Bence Gáspár. Egyelőre azt rakták össze néhány önkéntessel és menekülttel folytatott beszélgetés alapján, hogy

féreértésből indulhatott a balhé:

a magyar hatóságok be akartak engedni néhány kisgyerekes családot, kinyitották a határkaput, ezt viszont az arra várakozó rengeteg menekült egy része félreérthette, és nagy tömegben utánuk indultak. Ekkor még sokan azt kiabálták, hogy "Thank you Hungary", hiszen azt hitték, hogy újra kinyitják a határt. Rontott a helyzeten, hogy a rendőrséget nem segítette arab nyelvű tolmács, így semmilyen – számukra érthető – tájékoztatást nem adtak a határ felé igyekvő embereknek.

Viszont amikor közel értek a menekültek a határhoz, akkor a rendőrség gumibottal ütni és új fajta gumilövedékkel lőni, továbbá vízágyúval, könnygázzal és paprikaszprével oszlatni kezdte a menekülteket, akik erre vegyesen pánikba estek és dühösen dobálni kezdtek. Ebből kerekedett rövid idő alatt súlyos balhé, aminek mindkét oldalon rengeteg sérültje lett.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Este hat óra után szerb rendőrök is felhagytak a tétlenséggel, nem túl szervezett módon – és nem is erőszakkal – mintegy ötven szerb rendőr avatkozott közbe. A menekültek dühöngő keménymagja gyorsan fel is hagyott a határ támadásával.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt