Félreértésből indulhatott a röszkei randalírozás

migráció
2015 szeptember 16., 17:04
comments 794

Miért kezdődött a balhézás Röszkénél? Erre próbálnak válaszokat találni a helyszínen lévő kollégáink, Plankó Gergő és Tamás Bence Gáspár. Egyelőre azt rakták össze néhány önkéntessel és menekülttel folytatott beszélgetés alapján, hogy

féreértésből indulhatott a balhé:

a magyar hatóságok be akartak engedni néhány kisgyerekes családot, kinyitották a határkaput, ezt viszont az arra várakozó rengeteg menekült egy része félreérthette, és nagy tömegben utánuk indultak. Ekkor még sokan azt kiabálták, hogy "Thank you Hungary", hiszen azt hitték, hogy újra kinyitják a határt. Rontott a helyzeten, hogy a rendőrséget nem segítette arab nyelvű tolmács, így semmilyen – számukra érthető – tájékoztatást nem adtak a határ felé igyekvő embereknek.

Viszont amikor közel értek a menekültek a határhoz, akkor a rendőrség gumibottal ütni és új fajta gumilövedékkel lőni, továbbá vízágyúval, könnygázzal és paprikaszprével oszlatni kezdte a menekülteket, akik erre vegyesen pánikba estek és dühösen dobálni kezdtek. Ebből kerekedett rövid idő alatt súlyos balhé, aminek mindkét oldalon rengeteg sérültje lett.

photo_camera MTI Fotó: Ujvári Sándor

Este hat óra után szerb rendőrök is felhagytak a tétlenséggel, nem túl szervezett módon – és nem is erőszakkal – mintegy ötven szerb rendőr avatkozott közbe. A menekültek dühöngő keménymagja gyorsan fel is hagyott a határ támadásával.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.