A Magyarországon élő koptok vezetője nem tud a titokban befogadott kopt családokról

Balog Zoltán azzal igyekezett a múlt héten hárítani a menekültügyben Magyarországot ért kritikákat, hogy Párizsban bejelentette: 2013-ban és 2014-ben az ország 1000 keleti keresztény családot fogadott be Irakból és Egyiptomból. A miniszter szerint az akció teljes titokban folyt, a befogadottak állampolgárságot kaptak. Az Egyiptomban és Irakban élő keresztények többségükben kopt keresztények, és Szijjártó Péter külügyminiszter egy későbbi interjújában elismerte azt is, hogy valóban koptokat fogadott be Magyarország.

Dr. Youssef Khalil, a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház vezetője viszont a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, hogy soha nem hallott ezekről a családokról. Pedig szerinte egy valóban hívő kopt keresztény még akkor is eljön a templomba, ha álnéven él Magyarországon és fél az üldöztetéstől.

„Lehetetlennek tartom, hogy egy Magyarországon élő egyiptomi keresztényről az egyház ne tudjon. Ha valaki nem annyira vallásos, ha nem is jár templomba rendszeresen, amikor külföldre kerül, az első dolga, hogy felkeresi az egyiptomi kopt templomot. Ezt felelősségem teljes tudatában ki merem jelenteni.“

- mondta a pap, aki amúgy egyetért Orbán mostani intézkedéseivel, mert szerinte a muszlim bevándorlók nem is menekültek, hanem a gazdag arab országok küldik őket földrészünkre, hogy a kontinenst is mohamedán hitre térítsék.