Kovács: Szerdán támadás érte Magyarországot és a magyar rendőröket

migráció
2015 szeptember 17., 07:45
comments 409

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint, ami szerdán Röszkénél történt, az egy új korszak kezdete.

"A tegnapi napon Magyarországot és a magyar rendőröket olyan brutális támadás érte, amire nincsen magyarázat.'

Kovács szerint az ilyen erőszaktevőknek nem fognak engedni, a támadók előre megfontoltan, szervezetten cselekedtek. A kormányszóvivő szerint

"Magyarország minden eszközzel megfogja védeni saját és az EU-határait."

A szerb RTS csatorna stábjának állítólagos megverésére Kovács Zoltán úgy reagált, hogy a médiának semmi keresnivalója a támadók első és második sorában. A kormányszóvivő szerint amíg nem törték át a kerítést, addig könnygázt és vízágyút használtak, a behatolás után folyamodtak a rendőrök kényszerintézkedések alkalmazásához.

"Szerbia tartozik magyarázattal, hogy nem avatkoztak közbe,"

reagált Kovács azokra a kérdésekre, amik azt firtatták, hogy a vízágyú működése akár nemzetközi jogot is sérthet azzal, hogy a határon átnyúl a vízsugár.

photo_camera Christopher Furlong/Getty Images

Bakondi György miniszterelnök tanácsadó a csütörtöki szegedi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a

"a magyar rendőrség törvényesen és szakszerűen, túlzások nélkül látta el a feladát szerdán".

Beszámolt arról, hogy az esti órákban visszaállították a délután áttört kerítést, és később meg is erősítették. Bakondi szerint információ van arról, hogy hangadók ismét szervezkednek. A szerdai összecsapáskor huszonkilenc ember került át Magyarországra, közülük huszonkettő ellen tiltott határátlépés gyanújával nyomoznak, öt embert pedig visszaengedtek Szerbiába a családjukhoz. Előtte felajánlották nekik, hogy családjukkal együtt beadhatják a menedékkérelmüket, de ezzel a lehetőséggel nem éltek.

Bakondi György elmondta, hogy három fotós ellen folyik eljárás. Ők szabadlábon vannak, hogy mivel gyanúsítják őket, nem tudni.

photo_camera Christopher Furlong/Getty Images

A szerdai nap 274 embert fogtak el tiltott határátlépés miatt.  A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal intézményeiben jelenleg 1042 migráns várja, hogy elbírálják menedékkérelmüket. Az új menedékjogi törvény életbelépése, vagyis kedd óta összesen 185 migráns adott be menedékkérelmet a tompai és az röszkei tranzitzónákban. Közülük 138 ember úgynevezett különleges bánásmódot igénylő személy, gyermek, beteg vagy idős. Őket továbbszállították a Báh mélységi intézményeibe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.