A szlovénok könnygázzal oszlatták a menekülteket, és a hadsereget is mozgósították

Könnygázt vetettek be a szlovén rohamrendőrök a harmicai horvát-szlovén határátkelőnél, ahol több száz menekült horvát és szlovén jogvédők támogatásával próbált átjutni Horvátországból Szlovéniába. A határt a szlovén rendőrség lezárta, de a több száz fős tömeg megpróbálta áttörni a kordont.

Lekönnygázazott menekültek a harmicai szlovén-horvát határátkelőnél.AFP PHOTO / JURE MAKOVEC

Még az incidens előtt tartott ülést a szlovén nemzetbiztonsági tanács, ami úgy határozott, hogy megerősítik a horvát-szlovén határ őrzését, és egyelőre csak logisztikai feladatokra, de mozgósítják a szlovén hadsereg egy részét is.

A szlovén kormányfő, Miro Cerar szerint annak a lehetőségét is vizsgálják, hogy ha túl nagy lenne a menekültáradat, akkor szabad folyosót nyitnak nekik, amin átengedik őket az országon. Vagyis Szlovénia a szerb és horvát gyakorlatot követve nyiltan vállalná, hogy a menekülteket csak tovább küldi a szomszédos Ausztriába. Magyarország ezt a gyakorlatot csak burkoltan folytatja, ahogy azt pénteken megtapasztalhattuk, amikor a Horvátországból a magyar határhoz buszoztatott menekülteket Beremendről az osztrák határ menti gyűjtőtáborokba szállították, ahonnan azok akár gyalogosan is átjuthatnak Ausztriába.

Szlovénia amúgy arra számít, hogy szombaton ezer menekült érkezhet Horvátországból. Horvátország péntek délután, miután Milanović miniszterelnök bejelentette a regisztráció felfüggesztését, a szlovén és a magyar határhoz kezdte buszoztatni a menekülteket. A magyar határnál ütköztek kisebb ellenállásba, ahol a magyar hatóságok viszonylag gyorsan buszokat rendeltek a beremendi határátkelőhöz, hogy onnan Vámosszabadiba és Szentgothárda vigyék tovább a menekülteket, így tegnap a menekültek többségét a magyar határhoz szállították a horvátok.