Ferenc pápa nem szólt be nyíltan a kubai kommunistáknak

külföld
2015 szeptember 20., 06:38
comments 17

Ferenc pápa a megbékélés mintapéldájának nevezte az amerikai-kubai viszonyban elkezdődött enyhülést beszédében, amelyet a havannai repülőtérre érkezésekor, a tiszteletére rendezett fogadáson mondott szombaton.

Arra biztatta Barack Obama amerikai elnököt és Raúl Castrót, a kubai államtanács elnökét, hogy az elkezdett úton továbbhaladva tegyék teljesen normálissá a két ország viszonyát.

Ferenc pápa közvetített azokon a titkos tárgyalásokon, amelyeknek célja a két egykori hidegháborús ellenfél közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvétele volt. Ez idén meg is történt.

Az egyházfő azt mondta: szeretné, ha szavai eljutnának azokhoz is Kubában, akikkel különböző okokból nem fog tudni találkozni keddig tartó szigetországi látogatásán. Ezzel nyilvánvalóan a politikai foglyokra és a kubai átlagemberekre gondolt.

photo_camera (GONZO GONZALEZ / AFP)

Raúl Castro üdvözlő beszédében dicsérte a pápát amiatt, hogy rendszeresen bírálja a fennálló gazdasági világrendszert, amely szerinte "globalizálta a tőkét, és bálványává tette a pénzt". Kijelentette, hogy a kubai kommunista kormány "igazságos társadalmat és társadalmi igazságot" teremtett. Köszönetet mondott az egyházfőnek az Egyesült Államok és Kuba közötti közvetítésért. Felszólította Washingtont, hogy vessen véget a Kuba elleni kereskedelmi embargónak, és hogy számolja fel a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszpontot.

Az AP hírügynökség szerint meglepő, hogy a pápa sürgette az amerikai-kubai viszony enyhítésének folytatását, hiszen a Vatikán hetekkel ezelőtt biztosítékot adott arra vonatkozóan, hogy Ferenc nem beszél politikáról kubai majd egyesült államokbeli látogatásán. A kubai vezetők különösen azt nem szeretnék, ha a pápa az emberi jogok otteni érvényesüléséről vagy arról beszélne, hogy kívánatos volna a katolikus egyház szabad működése a hivatalosan ateista és kommunista országban. Ezzel összefüggésben Ferenc pápa - hasonlóan két elődjéhez - nem találkozik ellenzékiekkel.

Beszédében az egyházfő valóban nem beszélt nyíltan az emberi jogokról, de azt mondta: imádkozik Kuba védőszentjéhez, az El Cobre-i Irgalmas Szűz Máriához azért, hogy "minden kubai gyermeke és e szeretett nép elnyerje az igazságot, a békét és a szabadságot". Nem tett utalást arra, hogy kívánatos volna az egyház szabad működése - iskolák fenntartása, vallási műsorok indítása az állami rádióban és a tévében -, de azt elmondta, hogy látogatásával segíteni akarja a kubai egyházat  a remények és aggodalmak között hánykódó kubai nép támogatásában és bátorításában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.