Óriási csalásbotrány rázta meg a nemzetközi bridzs közösséget

sport
2015 szeptember 21., 07:38
comments 56

A meglehetősen bonyolult és világszerte igen népszerű kártyajáték legmagasabb ligájában történt valami etikátlan, de hogy pontosan mi, azt még mindig nem lehet tudni. Állítólag bridzs-szakmai körökben már hetek óta ment a pusmogás a visszaélésekről, míg végül most két német játékos, Josef Piekarek és Alex Smirnov elismerte, valóban követtek el etikátlan dolgokat.

Közleményükkel egyes rosszmájú bridges körök szerint csak előre menekültek, mert hamarosan lebuktak volna, de ezzel együtt is bevállalták, hogy hallották ezeket a suttogott pletykákat a visszaélésekről, és sajnos be kell vallják, ezekben van némi igazság. Ezért vállalják, hogy soha többet nem indulnak ebben a párosban többet versenyszerű bridgejászmákon, külön-külön pedig két évre tiltják el saját magukat a versenyszintű játéktól.

Hogy pontosan hogyan csaltak, azt egyelőre nem tudni. A csalás gyanúját először egy norvég játékos, Boye Brogeland fogalmazta meg egy hónappal ezelőtt. Akkor arról beszélt, hogy egyes párosok, akik sorra nyerik a nemzetközi tornákat, nem tiszta bridzst játszanak. Neveket akkor nem mondott, Piekarek és Smirnov az első játékosok, akik most előálltak azzal, hogy magukra ismertek. Volt viszont már más, akire a közösség fogta rá a csalást, két izraeli játékost, Lotan Fischert és Ron Schwartzot vádolták meg a csalással. A két izraeli egymillió dolláros kártérítést akar a gyanúsítgatásért, igaz közben Izraelt kizárták az idei, Indiában megrendezésre kerülő világbajnokságról, oda helyettük Svédország küldhet játékosokat.

Felmerült még a gyanú egy monacói párossal szemben is, de ők egyelőre nem reagáltak a vádakra. Ők állítólag szabályokat megkerülve kommunikálták a másik felé, hogy milyen lap van a kezükben. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.