Van egy lehetséges magyarázat arra, hova tűnt a befogadott ezer kopt keresztény család

migráció
2015 szeptember 23., 16:50
comments 160

Hetek óta teljes rejtély, hogy hol lehet az az ezer kopt keresztény család, akinek befogadásával Balog Zoltán dicsekedett el egy párizsi rendezvényen. A miniszter szeptember elején az ezer, Irakból és Egyiptomból befogadott család példájával próbálta kivédeni a nyugati támadásokat, melyek menekültellenességgel vádolták a kormányt. Balog arról is beszélt, hogy mindez a legnagyobb titokban, a nyilvánosság teljes kizárásával történt és hogy az érintett családok tagjai megkapták a magyar állampolgárságot.

A dolog sok szempontból meglehetősen rejtélyes volt, elsősorban pedig azért, mert még a hazai kopt egyház vezetője sem tudott az újonnan érkezőkről.

Most a Mandiner ír arról, hogy megszerezték a befogadásokról szóló pontos kimutatásokat és sikerült kormányzati forrásból megtudniuk, mi lehet a magyarázat arra, hogy bár állampolgárságot adtunk a kopt keresztényeknek, mégsem tűntek fel sehol az országban. Erre amúgy pofonegyszerű a magyarázat. Mert mind leléptek Nyugat-Európába, amit a magyar állampolgárságuknak hála könnyedén megtehettek, és ahol nagyobb számú kopt közösség él.

Az összes adatot összevetve az is kiderül a cikk szerint, hogy az elmúlt öt évben a Közel-Keletről és Észak-Afrikából Magyarországon 800 ember állampolgárságot kapott, 1800-an menedékjogot, nagyjából ötezren pedig idegenrendészeti tartózkodási jogosultságot. A következtetés szerint vélhetően ezek között lehettek azok a kopt keresztények is, akik jöttek, láttak, majd továbbmentek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.