Kunyhóikból elzavart hajléktalanok kapnak lakást Kispesten

POLITIKA
2015 szeptember 24., 12:22
comments 160

A Ferihegyi út mellett terül el a Kúttói erdő. A városhoz nagyon közel fekvő, mégis elzárt terület évtizedek óta hajléktalan emberek otthona volt, akik fák közé emelt kunyhóikban éltek. Ennek lett vége 2015 tavaszán, amikor a magánterület tulajdonosa feljelentést tett az ott élő emberek ellen, a hatóságok pedig megbírságolták és elküldték az erdő lakóit.

A servúdi erdőnek is nevezett terület azóta üresen áll, egykori lakói pedig hajléktalanszállókon húzták meg magukat. Közülük többen már a kiköltöztetésük előtt felvették a kapcsolatot a hajléktalanokat képviselő A Város Mindenkié és a szociális bérlakásokért küzdő Utcáról Lakásba egyesülettel, hogy képviseljék ügyüket az önkormányzattal szemben. A kerület szocialista polgármestere, Gajda Péter vezette önkormányzat pedig ígéretet tett több egykori lakónak, hogy szociális bérlakásokba költözhetnek.

Ez az ígéret pecsételődött meg csütörtökön, amikor a kispesti önkormányzat ülésén a képviselő-testület egyhangú döntéssel elfogadta azt a javaslatot, mely szerint két egykori kunyhólakó család a város üresen álló, komfort nélküli bérlakásába költözhet be.

A döntés értelmében a korábban erdőben élő Csorba Erika és Csorba János, valamint Horváth Sándorné Krisztina a jövőben a kerület szociális bérlője lesz. Ez azt is jelenti, hogy Horváth Sándorné visszakaphatja gyermekeit, akiket a kunyhóban élés miatt még évekkel ezelőtt vettek el tőle, és raktak nevelőotthonba. Róla idén tavasszal készült is egy rövid riportfilm:

Az önkormányzattal kötött megállapodás nem példa nélküli, hasonló program fut már harmadik éve a szomszédos Kőbányán is, szintén ezeknek a civil szervezeteknek a közbenjárásával. Ott évente két lakást ajánl fel az önkormányzat hajléktalan embereknek. Fontos különbség, hogy míg Kőbányán rögtön bérleti szerződést kötnek a beköltöző lakókkal, a kispesti önkormányzat egyelőre csak a felújítást vállaló Utcáról Lakásba Egyesülettel köt szerződést. A rettenetesen lerobbant állapotban lévő lakások felújításába az önkormányzat egy-egy millió forinttal száll be, a szükséges maradékot az egyesület támogatók és önkéntes munkák révén teremti elő. Ha sikeres a felújítás, akkor jöhet a bérleti szerződés megkötése is.

photo_camera A három érintett lakó a kispesti önkormányzat ülésén

Az Utcáról Lakásba Egyesület tagjai szerint jelenleg Magyarországon gyakorlatilag nem vezet intézményesített út a hajléktalan-ellátórendszerből vissza a társadalomba. A minimális szinten fenntartott ellátórendszer így pedig egyszerre drága és nem hatékony, miközben Budapesten rengeteg üresen álló, lerobbant önkormányzati bérlakás van. Ezek felújítása egyszerre növelné a kerületi ingatlanvagyon értékét és kínál lehetőséget arra, hogy a költséges hajléktalanellátás helyett emberek esélyt kapjanak egy új életre. És bár ez már a második kerület, ahol kisebb sikereket érnek el, de úgy látják, hogy egy ilyen programnak igazán csak állami szinten, központi irányítással lenne értelme.

A képviselő-testületi ülésen a javaslatot az ellenzéki, azaz fideszes tagok is támogatták végül, igaz azzal kapcsolatban voltak félelmeik, hogy mindez nem kiszúrás-e azokkal a kispesti lakosokkal szemben, akik éve óta hiába pályáznak szociális bérlakásokra. A polgármester, Gajda Péter azzal védte ki ezt az érvet, hogy egyrészt nagyon rossz állapotú lakásokról van szó, amiket felújítás nélkül úgysem lehetne másnak kiadni, másrészt pedig szempont volt, hogy olyan hajléktalan embereknek segítsenek, akik kötődtek Kispesthez, régebben éltek a kerületben.

A polgármester és a szocialista képviselők is hangsúlyozták, hogy egy próbaüzemről van most szó, az önkormányzat vezetése sem biztos benne, hogy a program sikeres lesz. Egyelőre nem is terveznek nagyon előre. Ha megvalósul a felújítás, akkor még egy harmadik, korábban szintén kunyhóban élő család kaphat bérleti lehetőséget az önkormányzattól, hogy utána mi lesz a programmal, azt egyelőre még nem lehet tudni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.