Már 453 halálos áldozata és 719 sebesültje van a Mekka melletti tömegpszichózisnak

2015 szeptember 24., csütörtök 12:12
151

453-nál jár a Mekka melletti Minában történt tömegbaleset áldozatainak száma, de ez a szám folyamatosan növekedik. A friss adatokat a szaúd-arábiai hatóság adta közre, akik jelenleg 719 sérültet tartanak számon.

Az eset körülményei továbbra is zavarosak. Az biztos, hogy stampede, azaz tömegpánik keletkezett, és a tömeg egyszerűen összenyomta az áldozatokat, de a kiváltó ok még nem ismert.

Az ördögöt szimbolizáló Dzsamarat- oszlopok. Fotó: AFP /FAYEZ NURELDINE

A katasztrófa a két millió résztvevővel zajló mekkai zarándoklat idején, az utolsó szertartás, az "ördög megkövezésének" rítusa alatt következett be. Ilyenkor a résztvevők hagyományosan a minai Dzsamarat-oszlopok tövében gyűlnek össze, hogy a szertartás részeként kavicsokkal dobálják meg a falakat.

Itt könnyen feltorlódhat nagy tömeg, de a tragédia nem itt történt, hanem a 204. és a 223. utca sarkán, illetve annak környékén felvert sátortáborban, ahol főként algírok telepednek le a zarándoklat idejére. Az Al Jazeera legalábbis ezt jelentette a szaúd-arábiai polgárvédelem jelentése alapján. A BBC hírei alapján sok a nigeri áldozat is.

4000-en segítenek a mentés során, 220 mentőautó van jelen, a sérülteket négy különböző kórházba szállítják. A minai völgyben ilyenkor átlag 160 ezer zarándok táborozik, a hőmérséklet nem ritkán közelíti a 45 fokot.

Ez nem az első tragédia az idei zarándoklat idején, melynek előkészületeit már beárnyékolta, amikor szeptember közepén egy összeomló daru több, mint száz ember halálát okozta a mekkai Nagy Mecset mellett.

(Dawn / BBC / Al Jazeera)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt