Unorthodox kerítésrendszerrel készülnek a szlovákok

Robert Kaliňák szlovák belügyminiszter annyira belelkesült a tegnapi uniós csúcs után, hogy egy több funkciós mobil kerítésrendszer felhúzására készül a szlovák-magyar határon. Állítólag már a hazafele tartó repülőúton arról beszélt, hogy

"ide nem jön egy menekült sem, ezt garantálom!"

A belügyminiszter, a Pluska szlovák honlap szerint, azt is mondta, hogy bármit megtesz annak érdekében, hogy a kvóták szerint megállapítottak felett egyetlen menekült se lépjen Szlovákiába.

Robert Kalinak. Fotó: AFP / Karen Bleier.

A hírek szerint egy Hesco Bastion néven ismert amerikai haditechnológia bevetésére készülnek, amely lőfegyverek, sőt, akár árvíz ellen is megvédi a szlovák hazát. Az amerikai haderő Irakban és Afganisztánban is használja ezt a technológiát.

Az akadály-szisztéma valójában egy gyorsan mobilizálható gátrendszer, amit egy konténerből helyeznek a határra, amit homokkal és földdel töltenek fel. Elég látványos.

A tervek szerint ezzel terelik egy helyre a menekülteket, hogy aztán ott a közösségi szabályok szerint regisztrálják őket. Ez a technológia viszont, írja a Pluskára és az Aktuality szlovák honlapra hivatkozva a bumm.sk, csak a legkritikusabb szakaszokon lesz használatban, hosszabb határvonalak védelmére nem alkalmas.

(bumm.sk)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.