A szaúdi király fiát vádolják a 717 halottal járó mekkai katasztrófa okozásával

katasztrófa
2015 szeptember 25., 12:26
comments 216

Egy libanoni lap szerint a szaúdi király fiának konvoja okozta a mekkai zarándoklat alatt történt, eddig 717 halálos áldozatot követelő tülekedést. A szaúdi hatóságok cáfolják az ehhez hasonló híreket.

Meredek állítások

Az ad-Dijár szaúdi sajtóforrásokra hivatkozva azt írja, hogy Mohamed bin Szalmán Ál Szaúd herceg a csütörtök reggel 9 és 10 óra között történt tragédia idején egy 200 katonából és 150 rendőrből álló kísérettel igyekezett az ördög megkövezését jelképező rítus helyszínére, ami komoly zavart keltett az embertömegek örvénylő folyamában.

Az időközben több arab hírportálon – az ad-Dijárra hivatkozva – közölt hír szerint a herceg a hatalmas kíséretétől körbefogva a zarándokok között haladt át a Mekkától néhány kilométerre keletre fekvő Minán, ami miatt sokan megváltoztatták útvonalukat, és az eredeti haladási iránnyal szembe menve próbáltak kikerülni a tömörülésből.

A libanoni újság szerint Mohamed és küldöttsége a tömegszerencsétlenséget látva azonnal távozott a helyszínről.

Az ad-Dijár ezen kívül a szaúdi hivatalos jelentésnél is jóval nagyobb pusztításról, 912 halálos áldozatról és több mint 2000 sebesültről ír. A szaúdi hatóságok szerint 717 ember vesztette életét, és 863-an szenvedtek el sérülést.

A libanoni lap tudni véli továbbá, hogy Szalmán király elrendelte 28 felelős lefejezését, amit az ítéletet szerint ma végre is hajtanak, méghozzá a zarándokok szeme láttára.

Tagadnak szinte mindent

A monarchia belügyi szóvivője csütörtök esti sajtótájékoztatóján minden olyan hírt cáfolt, ami valamelyik hivatalos konvoj jelenlétével hozta összefüggésbe a történtekkel. Manszúr at-Turki arra emlékeztetett, hogy a baleset Mina északi részén történt, míg a díszvendégeket és állami küldöttségeket a település déli részén szállásolják el.

Turki szerint a magas rangú látogatók nem keverednek a zarándokokkal, és az ördög megkövezésének helyt adó, négyszintes Dzsamarát-hídon sem érintkeznek a többi hívővel. Az említett hidat egyébként arra reagálva építették néhány éve, hogy a kövezési rítus alatt nem egyszer több száz ember életét követelő tömegpánik alakult ki. Legutóbb 2006-ban történt ott ilyen tömegszerencsétlenség, akkor 360 ember vesztette életét.

A belügyminisztériumi szóvivő az ad-Dijárban megjelenthez hasonló hírekre utaló újságírói kérdésre válaszul arra szólította fel a média képviselőit, ne használjanak hivatalosan meg nem erősített sajtóforrásokat, és ne bízzanak olyan független platformokban, amik „magukon kívül senkit sem képviselnek”.

Turki szerint a Dzsamarát hídhoz vezető, 204-es főútra egyenlőre ismeretlen okokból zúdult rá egy hatalmas embertömeg egy olyan mellékutcából, amit normális körülmények között csak azok használnak, akik ott is szállnak meg. Az egészségügyi miniszter, Háled al-Fálih ugyanakkor a zarándokokra hárította a felelőséget, akik, „ha követték volna az utasításokat, el lehetett volna kerülni a balesetet”, utalva arra, hogy az érintettek egy része a megkövezési rítusra kijelölt időpontokon kívül akartak a Dzsamarát-hídra feljutni.

Idén több mint kétmillió ember vesz részt a mekkai zarándoklaton, amelynek egyik fő helyszíne a mintegy 160 ezer légkondicionált sátornak otthont adó Mina völgye – írja az MTI.

A legvalószínűbb okok

CNN összeszedte, hogy milyen körülmények vezethettek a tömegkatasztrófához. Ez a négy fő ok:

  1. Túl sok ember gyűlt össze egy túl kis helyen, túl kevés idő alatt.
  2. Túl meleg volt, és sokan kiszáradtak.
  3. Nagyon sok zarándok először vett részt az eseményen, nem voltak tapasztaltak, és nagy volt a zavar.
  4. A mekkai zarándoklatoknak eleve véres a történelme, nagyon sűrűn fordultak már elő hasonló tömegkatasztrófák.

A király fejét követelik

Közben Teheránban irániak ezrei vonultak utcára, és menetelve követelték a szaúdi király halálát, ezzel demeonstrálva, mennyire fel vannak háborodva, hogy ilyesmi megtörténhetett, és demeonstrálva, mennyire elégedetlenek a helyzet szaúdi kezelésével – írja a Guardian.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.