Sok migránsnak nem tetszik Finnország, inkább visszafordulnak

külföld
2015 szeptember 25., 21:43
comments 231

Több száz iraki bevándorló készül visszafordulni Finnországból, miután több keresztülutazták Európát az északi országért. Azt mondják, nem akarnak egy alig lakott országban maradni a kontinens északi határán, ami ráadásul túl hideg és unalmas is. A legtöbben Svédországba térnek vissza a finn-svéd határon át, a finn menekültügyi hatóság jelentette is, hogy a közelmúltban több menedékkérelmet is visszavontak az országban korábbi benyújtóik.

A 22 éves Mohamed ezt mondta az AFP-nek a Finnország északi részén lévő Tornióban, ahol most kb. 10 fok van:

„Elmondhatjátok a világnak, hogy utálom Finnországot. Túl hideg van, nincs tea, nincsenek éttermek, nincsenek bárok, és nincs senki az utcákon, csak autók.”

Mohamed járt Helsinkiban is, az AFP tudósítójával már akkor beszélt, amikor vissztért a fővárosból a svéd határnál lévő Tornióba, hogy visszamenjen Svédországba. Megfelelő papírok nélkül a bevándorlók nem használhatják a Stockholm és Helsinki között közlekedő kompot, ezért utaznak szárazföldön.

A torniói buszállomáson az AFP tudósítója szintén irakiakba botlott, akik a Svédországba tartó buszra vártak. Azt mondták, hogy Finnország nekik sem jó, és bár Svédországban is ugyanolyan hideg van, de ott legalább nagyobb bevándorlóközösségek vannak, Svédország ugyanis régebb óta fogad és integrál menekülteket.

Finnországban egyre gyakoribban a bevándorlóellenes megmozdulások is. Néhány napja több, migránsokat szállító busz is visszafordult a svéd-finn határról Svédországba, miután finn tüntetők élőláncot formáltak a határon, így tiltakozva a bevándorlók beáramlása ellen. Az országban egyre nagyobb a bevándorlóellenes populista Finnek Pártjának támogatottsága is: már ők a második legnagyobb politikai erő.

Péntek reggel 40 tüntető (köztük egy Ku-Klux-Klán jelmezt viselő valaki) petárdákat dobott egy bevándorlókat szállító buszra az ország déli részén lévő Lahtiban. Csütörtökön egy középkorú finn férfi benzinből készített Molotov-koktélt dobott egy házra, amiben menedékkérőket szállásoltak el. (Yahoo News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.