Szijjártó Péter: 1 hónap alatt 50 politikus

migráció
2015 szeptember 29., 05:10
comments 91

Teljesen feladtuk már a migránsok regisztrációját, vagy akad még, aki felírunk, mielőtt továbbküldünk? Számos súlyosan fertőző beteg jön a menekülthullámmal? Miből áll össze az egy menekültre jutó 4300 forint? Számok a migránshelyzetről.

Abszolút 0

Fokban. Szijjártó Péter szerint ennyire hűltek le a magyar-horvát kapcsolatok, amikor a horvátok a magyar határhoz kezdték szállítani a migránsokat. Aztán pár nyilatkozattal kölcsönösen még ezt is sikerült tovább rontani.

0

Ennyien rongálták meg a szerb határra kihúzott akadályt szeptember 15-e óta azok közül, akik átjutottak rajta, aztán mégis elkapták őket. Legalábbis a Csongrád Megyei Főügyészség közleményei szerint. "Határzár tiltott átlépésének bűntette miatt" hétfőig 246 embert állítottak bíróság elé gyorsított eljárásban. De közülük az ügyészség közleményei szerint senki nem rongálta meg a határzárat, az illegális határátlépők ugyanis "valamennyien a már mások által megrongált kerítésen kialakított résen", esetleg "a határzár alatt, illetőleg felett átmászva" jöttek át Szerbiából Magyarországra.

1

Ennyi napig állt a gyoda a szlovén határon. Csütörtökön kezdték telepíteni Tornyiszentmiklósnál a pengés drótkadályt három sorba, péntekre aztán elbontották. A belügy azt közölte, hogy csak "kísérleti feladatként" emelték az akadályt.

2-4 százalék

Nagyjából ennyi migránst regisztrálhatunk mostanában. A Belügyminisztérium sajnos kitartó érdeklődésünkre sem árulja el, hogy pontosan mennyit. A magyar diplomácia nem győzi hangoztatni, hogy lényegében egyedül Európában mi még úgy regisztrálunk, mint az EU eminens diákja, de ez már messze nem igaz. A korábbi büszke mi aztán mindenkit regisztrálunktól mostanra már Szijjártó Péter is eljutott odáig, hogy csak a többségüket. Ez persze csak úgy igaz, hogy augusztus végéig nagyjából szigorúan vettük ezt, így nem volt óriási különbség a rendőrök által elfogott migránsok és a menedékjogi kérelmet benyújtók között, szeptember elején a 167 ezer menekültből 150 ezer kérelmét valóban regisztrálták.

Ott adtuk fel, amikor a szerb határzár miatt Horvátországba terelt migránsokat mindenféle regisztráció nélkül simán áttolták hozzánk, mi pedig azzal a lendülettel az osztrákhoz. Hivatalosan persze mi továbbra is regisztrálnánk mindenkit, de a migránsok megtagadják az együttműködést, mit tehetünk? Múlt kedden az elfogott migránsok négy, csütörtökön a két százalékuk menedékjogi kérelmét regisztráltuk.  

40

Ennyi menekült volt abban a teherautóban, ami felborult az M5-ös autópályán augusztus 27-én éjjel. A romániai teherautósofőrnek összesen 200 euró ütötte volna a markát a Szegedtől Budapestig tartó fuvarért, de ebből csak 50-et kapott meg előlegbe, amit el is költött. Mások ennél sokkal többet húznak egyetlen menekülten, nemhogy negyvenen, Lásd a 100-900 eurós bekezdést. A sofőr másfél év letöltendő börtönbüntetést kapott a múlt héten embercsempészet miatt.

50

Ennyi politikust, kormányt, fontos embert tett helyre Szijjártó Péter vagy a külügyminisztérium egy hónap alatt azok közül, akik rosszat mondtak Magyarországról migránsügyben. A helyretettek listáját a horvát kormányfő, Zoran Milanovic vezeti nyolc név szerinti említéssel, van még két általános horvátozás is ezen felül. Négyszer-négyszer volt kénytelen tiltakozni Victor Ponta román kormányfő és Werner Faymann szavai miatt a külügy. A kormányfők közül belefutott Szijjártó kemény szavaiba a svéd (kétszer is), a spanyol, a francia és a szerb, legutóbb pedig az olasz miniszterelnök is.

A külügyes kollégák közül az uniós elnökséget betöltötő luxemburgi Jean Asselborn mellett háromszor is átgondolhatta szavait Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter, egyszer-egyszer a francia, a román, a holland és a horvát diplomácia vezetője. A német alkancellár, Sigmar Gabriel kétszer is mondott olyat, ami miatt felemelte a szavát Szijjártó, de néven kellett nevezni a szerb belügyminisztert, valamint foglalkoztatási miniszter kollégáját, a német védelmi minisztert, a francia igazságügyi minisztert valamint a svéd kormány migrációs miniszterét is, akik nem értik a magyar migránspolitika lényegét.

Megkapta még az ENSZ főtitkár, Ban Ki Mun is, valamint az Európai Parlament elnöke, a kisebbik svájci kormánypárt elnöke, az Európai Parlament szocialista frakcióvezetője, az európai ügyekért felelős francia államtitkár, az Európa Tanács főtitkára, az ENSZ emberi jogi főbiztosa (kétszer(, az EBESZ médiaszabadság képviselője, Javier Solana volt NATO-főtitkár, korábbi uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, a görög külügy szóvivője.

95

százalék. A migránsok között végzett egészségügyi vizsgálat szerint ennyien nem szenvedtek azokban a betegségekben, amelyekre szűrték őket. A maradék öt százalékról az ÁNTSZ úgy véli, hogy "a legtöbb esetben a szűrővizsgálatok pozitív eredménye esetén sem indokolt közvetlen korlátozó járványügyi intézkedés, mivel a legtöbb vizsgált kórokozó esetében a fertőzés terjedéséhez hosszas, életvitelszerű együttélés, vagy szexuális úton való átadás szükséges".

Az ÁNTSZ szerint ugyan a Magyarország határát átlépő menekültek hazájában vannak olyan fertőző betegségek, amelyek nálunk nem fordulnak elő, azonban a kiindulási országból – különösen afrikai országból – származó akut (heveny) fertőzések az ideérkezésig már lezajlanak. A migránsok körében az alábbi megbetegedések előfordulása jellemző: mandulagyulladás, légúti betegségek (gégegyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás), emésztőrendszeri betegségek (hasi fájdalom, gyomorfájdalom, hányás, hasmenés, székrekedés), fogfájás, nőgyógyászati panaszok, baleseti sérülések, bőrpanaszok, hámsérülések, allergiás megbetegedések .

100-900 euró

A teherautójával és negyven menekülttel felboruló sofőrt leszámítva ennyi kértek lebukott embercsempészek szeptemberben fejenként a menekültektől, hogy a déli határ környékéről Budapestre vigyék őket. Aztán Budapestről Bécsbe volt fuvar 550 euróért.

174,393

Ilyen hosszú kilométerben a magyar-szerb határ. Csak azért lényeges ezt újra megállapítani, mert Varju László DK-s politikus szerint a Magyar Tudományos Akadémia Földrajztudományi Intézetének gondozásában 2011-ben megjelent „Magyarország térképekben” kiadványa szerint valójában csak 164 kilométer, és beidézte a Wikipediát is, ami szintén ezt írja. Vagyis szerinte a kormány 11 kilométerrel több kerítést vesz, de akkor mit kezd vele? A BM nem tört meg, és egy másik forrásra hivatkozva közölte, hogy igenis majdnem 175 kilométer a magyar-szerb államhatár. Ha valamelyik politikus hétvégi házánál mégis látnak új, pengés kerítést írjanak.

582

Ennyivel voltak többen július elsején a bicskei befogadóállomáson a tényleges kapacitásánál. Pedig ki is bővítették az eredetileg 464 fős befogadóképességű tábort 350 férőhellyel. Csakhogy 1396-an vártak a sorsukra azok közül, akik a hivatalos utat járták, és nem indultak neki az osztrák határnak. Debrecenben is 1770-en voltak a 1403 helyre. Augusztusra a zsúfoltság már valamennyire csökkent, bár még bőven a befogadóképesség fölött volt. Mostanra pedig, hogy szinte csak átbuszoztatják a migránsokat a hatóságok a horvát határról az osztrákra, szinte már megoldódott ez a probléma. A körülmények azért nem lettek sokkal jobbak.

972

A kormány által rettegett dublini egyezmény keretében ennyi embert küldtek vissza a menekültet elsőként regisztráló Magyarországra uniós országokból idén augusztus 31-ig. Majdnem 155 ezerből. A visszaküldési statisztika így nézett ki az elmúlt években (teljes évekről lesz most szó):

  • 2010-ben 742 fő
  • 2011-ben 448 fő
  • 2012-ben 335 fő
  • 2013-ban 850 fő
  • 2014-ben 827 fő

Mi is visszapasszoltunk embereket, igaz, kevesebbet, idén augusztus végéig 28-at. Az elmúlt évek itt így néztek ki:

  • 2010-ben 177 fő
  • 2011-ben 70 fő
  • 2012-ben 126 fő
  • 2013-ban 32 fő
  • 2014-ben 89 fő 

4300

Ennyi katonát vezényeltek ki a határzár felépítésére és a „Határozott Fellépés 2015 ” hadgyakorlatra a határhoz. Még a szolnoki légierő zenekarát is a kerítéshez vezényelték.

4300 forint

Egy menedékkérő napi átlagos ellátása ennyi. Ez a következőkből áll össze Pintér Sándor belügyminiszter szerint:

  • élelmezés, amelynek összege átlagosan napi 1 .300,- Ft/fő
  • tisztálkodási eszközök, amelynek összege n ők esetében 1 .800,- Ft/fő/hó, férfiak esetében 1 .550,- Ft/fő/hó
  • orvosi ellátás, szükséges gyógyszerek
  • a befogadó állomások üzemeltetési költségeinek egy főre jutó költsége
  • az ellátottak pénzbeli juttatásai, amelynek összege — amennyiben a kérelmező jogosult rá — 7 .125,- Ft/fő/hó

8600

2015 . január 1 . és 2015 . szeptember 21 . között ennyi kísérő nélküli kiskorú menedékkérelmét regisztrálták. Az érkező gyermekek 95 százaléka 14 évnél idősebb és 99 százalékuk fiú. Többségük csak néhány napot tölt hazánkban, majd továbbutazik. Ha a nálunk maradók számára nem találnak elég helyet, akkor szükség esetén a balátonőszödi egykori kormányzati üdülőt is megnyitják. Ennek előkészítése folyamatban van .

47 984 vs. 79 512

Az első szám: ennyi migránst fogtak a rendőrök a szerb határ lezárása előtti két hétben. A második: ennyi migránst fogtak a rendőrök a szerb határ lezárása utáni 14 napon. Ehhez képest szeptember 23-án Trócsányi László igazságügyi miniszter az InfoRádióban azt mondta: "Bevált a migrációval kapcsolatos törvénycsomag, szeptember 15-ei hatályba lépése óta lényegesen csökkent az illegális bevándorlás".

275 389

Hétfőig ennyi migráns érkezett a hivatalos adatok szerint idén Magyarországra. Nagyon nagy többségük természetesen már tovább is állt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.