A németek elkezdtek aggódni a menekültek miatt

külföld
2015 október 01., 22:10
comments 197

Új közvélemény-kutatást tett közzé a német ARD, amiből kiderült, hogy Németországban többségbe kerültek azok, akik aggódnak az országba tömegesen érkező menekültek miatt.

Míg szeptemberben a németek csak 38 százaléka mondta azt, hogy tart attól, hogy sok menekült érkezik az országba, 59 százalékuknak pedig nem volt baja ezzel, októberre ez az arány megfordult. Most 51 százalékuknak voltak aggodalmai(+13%), és 47 százalékra csökkent azok aránya, akik továbbra is nyugodtak.

felmérés

Az elbizonytalanodás különösen az elmaradottabb, keleti tartományokban erős: itt a lakosság 59 százaléka mondta azt, hogy aggódik az oda érkező menekültek száma miatt. A nyugati tartományokban csak 48 százalék parázik. A kutatásból az is kiderült, hogy valaki minél alacsonyabb képzettségű, annál inkább tart a menekültektől.

Azoknak az aránya is csökkent, akik általában előnyösnek tartják a bevándorlást Németországra nézve. Az ő arányok 35 százalékra csökkent, ami 10 százalékkal kevesebb, mint egy hónappal korábban. Ugyanakkor 44 százalék elutasítja a bevándorlást, ami 11 százalékos növekedésnek számít.

Angela Merkel teljesítményével 9 százalékkal kevesebben voltak elégedettek, mint egy hónappal ezelőtt, de a kancellár támogatottsága még így is 59 százalékon áll. Ugyanakkor a menekültek befogadása ellen hangosan kampányoló bajor miniszterelnöknek, Horst Seehofernek sikerült meglódítania a támogatottságát 11 százalékkal, országszerte 39 századék elégedett vele.

Ugyanakkor Merkel pártja nem zuhant ekkorát, a CDU/CSU támogatottsága 40 százalékon áll, csak 2 százalékot buktak, míg a szociáldemokraták és az ellenzéki pártok támogatottsága szinte nem javult semmit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.