Az ENSZ-közgyűlés általános vitájában szólalt fel Szijjártó Péter

migráció
2015 október 03., 13:50
comments 104

A migráció globális probléma, amelyre globális választ kell adni, a megoldásban az ENSZ-nek vezető szerepet kell játszania és abból ki kell venniük részüket a világpolitika és világgazdaság kulcsszereplőinek

- ezek a kijelentések voltak a kulcselemei Szijjártó Péter szombati felszólalásának, ami az ENSZ-közgyűlés általános vitájában hangzott el.

A magyar külügyminiszter egy ötpontos cselekvési tervet terjesztett elő, amelynek értelmében közös nemzetközi fellépéssel kell megoldani a migrációs válságot, stabilizálni kell a közel-keleti és észak-afrikai válságövezeteket, befogadói világkvótákat kell bevezetni, amelyből a vezető hatalmaknak is ki kell venniük a részüket, növelni kell az ENSZ békefenntartó szerepét és teljesíteni kell a világszervezetnek a fenntartható fejlődésre vonatkozó célkitűzéseit.

photo_camera (KKM / Kovács Márton)

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy mind az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzése, mind a szíriai válság politikai rendezése érdekében szükség van a minél szélesebb körű összefogásra, a transzatlanti szövetség és Oroszország együttműködésére. Egyetértését fejezte ki a német kancellárral, aki szerint a megoldás eléréséért maximális mértékben ki kell terjeszteni az együttműködést.

A tárcavezető a migrációs válság okaként a háborúkat és fegyveres konfliktusokat  - a világon az elmúlt öt év 15 ilyen kezdődött vagy újult ki -, a vízhez való hozzáférés nehezebbé válását és a klímaváltozást nevezte meg.

Szerinte nem túlzás az állítani, hogy Európának a  második világháború óta példátlan számú és súlyosságú kihívással kell szembenéznie. Ezek között sorolta fel az ukrajnai háborút és azt, hogy az EU keleti partnerségében részt vevő hat ország közül ötben "befagyott konfliktusok" vannak. Rámutatott: nem fenntartható az a helyzet, hogy a gazdasági nehézségekkel küszködő Európai Unió, miközben a világ lakosságának 7-8, GDP-jének pedig 15-16 százalékát adja, a globális jóléti kiadások felét fizeti ki.

"Amivel szembe kell néznünk, az nem menekültválság, hanem sokkal több, sokkal bonyolultabb annál"

- hangsúlyozta a magyar miniszter azzal kapcsolatban, hogy sem Európában, sem világszerte nem sikerült konszenzusra jutni a probléma természetével és nagyságával kapcsolatban.

"Ez egy korlátlan utánpótlási forrásokkal rendelkező népvándorlás"

- ismételte el Orbán Viktor kedvelt kifejezését a miniszter, felhívva a figyelmet arra, hogy Magyarország a népvándorlás legintenzívebb útvonalán fekszik, amelyben menedékkérők, gazdasági migránsok és külföldi fegyveresek vesznek részt.

Szijjártó rámutatott, hogy háborúk miatt  60 millió ember kényszerült otthona elhagyására , a klímaváltozás pedig 25-30 millió migránst eredményezett, akiknek száma 2050-re elérheti a 100 millió főt is.

photo_camera (KKM/Kovács Márton)

Hangsúlyozta, hogy a globális kihívás elleni globális összefogás nélkül a terhek nagy részét viselő Európa destabilizálódhat, először a periférián, de később a központban is. Kitért a nemzetközi erőfeszítésekben való magyar szerepvállalásra is és sürgette, hogy az ENSZ lépjen fel az embercsempészekkel szemben.

Kiemelte az európai határok feletti ellenőrzés fontosságát, és annak szükségességét, hogy  ezt közös európai erők hajtsák végre. Elmondta, hogy a Törökországban, Jordániában és Libanonban működő menekülttáborok fenntartásának és bővítésének finanszírozását az EU-nak kellene átvennie.

Keresztény országot képviselő politikusként elutasította a muzulmánellenességet, rámutatva, hogy nem az iszlám hit  a probléma gyökere. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.