Csak egy tévéshow? Vagy a Nyugat leckéztetése?

háború
2015 október 03., 19:55
comments 423

Az orosz légierő szerda óta minden nap bombázza Szíriát. Elvben az Iszlám Állam ellen harcolnak, de a valóságban célpontjaik túlnyomó többsége nem az Iszlám Állam által ellenőrzött területen van. Úgy tűnik, hogy minden csoportot bombáznak, aki csak Aszad szír elnök ellen harcol, olyanokat is, akik az USA támogatását élvezik.

Ez az első alkalom, hogy az orosz hadsereget bevetik külföldön az egykori Szovjetunió területén kívül, úgyhogy a szíriai bombázások izgatottá tették a politikusokat és a szakértőket is. Kiválogattunk néhány fontos véleményt ezek közül:

  • Barack Obama, az USA elnöke szerint az a baj, hogy az oroszok Iránnal együtt Aszad megmentéséért harcolnak valójában:

"Ez csak az Iszlám Államot erősíti, és nem jó senkinek sem. Bele fognak ragadni ebbe a mocsárba, ez nem fog működni."

  • Az USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Törökország, Németország, Katar és Szaúd-Arábia - mint az Iszlám Állam ellen harcoló koalíció - egy közös közleményt adtak ki. Eszerint:

"Az orosz katonai beavatkozás csak súlyosbítja a helyzetet, csak feltüzeli a radikálisokat."

  • Francois Hollande francia elnök Párizsban személyesen is tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és ezt mondta utána:

"Oroszország kezdettől beavatkozott Szíriában, hiszen támogatta és felfegyverezte Basar Aszad rezsimjét, most ez került újabb szintre. De megmondtam Putyin elnöknek, hogy a csapások célpontja kizárólag az Iszlám Állam lehet, és senki más."

  • A párizsi találkozón ott volt Angela Merkel német kancellár is, aki ezt mondta utána:

"Azt mondtuk Putyin elnöknek, hogy Szíriában olyan politikai megoldásra van szükség, amely figyelembe veszi az ellenzék érdekeit, és ez az ellenzék mindig is élvezte a támogatásunkat. Nagyon világosan megmondtuk, hogy az Iszlám Állam az ellenség, ami ellen harcolnunk kell."

  • David Cameron brit miniszterelnök így értékelte az orosz beavatkozást:

"Valójában a véreskezű Aszadot támogatják, és ezzel csak rontanak a helyzeten."

De miért?

Álljon itt néhány magyarázat a szakértőktől is:

  • Alex Kokcsarov, az IHS elemzője:

"Putyin megtette az első lépéseket, hogy Oroszországot kivezesse az ukrán válság miatti elszigeteltségből."

  • Alina Poljakova, az Atlantic Council's Eurasia Center szakértője:

"Ez része annak az orosz külpolitikai törekvésnek, hogy kiterjesszék a befolyási övezetüket Kelet-Európában, és déli irányban is, továbbá a nemzetközi terrorizmus ellenni küzdelemben is pozíciókat vegyenek fel."

  • Az Institute for the Study of War elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy

"A beavatkozást valószínűleg jó előre egyeztették Iránnal, és az Irán által támogatott iraki síita milíciákkal, és a bombázások ezeknek az erőknek a szárazföldi offenzíváját támogatják."

  • Edward Lucas, a Center for European Policy Analysis szakértője szerint:

"Az első cél az orosz közvélemény megnyerése. Az ukrajnai szappanoperának vége van. A hős felkelők és a gonosz fasiszta ellenfeleik, illetve a cinikus nyugati betolakodók történetét most nyugdíjazták. Az új műsor egy vérfagyasztó és egzotikus show Szíriából, ahol Aszad a civilizáció hősies védelmezője, az oroszok az ő bátor szövetségeseik, míg a nyugatiak a barbár dzsihádistákat védelmezik.

Mint a legtöbb szappanoperában, itt sincs sok köze a sztorinak a valósághoz. A béke Szíriában lehetséges ugyan, de az oroszok nem tudják kikényszeríteni. A békéhez ugyanis meg kellene nyerni a szunnita arabokat, és ehhez szükség lenne a katariak és a szaúdiak támogatására, és ehhez Aszadot kellene nyomás alatt tartaniuk a törököknek, az irániaknak és az oroszoknak is.

Ám ez nem fog megtörténni, úgyhogy miközben Szíria elvérzik, és az európaiak szétesnek a megállíthatatlannak látszó menekülthullámtól, addig Putyin röhög a markába.

A műsor mellett a másik célját is elérte Putyin. Minden katonai, diplomáciái és gazdasági problémája ellenére is megkerülhetetlenné tette Oroszországot, a Nyugatnak muszáj alkudnia vele, és ő diktálja a feltételeket."

  • Alec Luhin, a Politico és más lapok moszkvai tudósítója szerint:

"A Kremlnek továbbra is Ukrajna a legfontosabb. Rövid távon a szíriai bombázás segíthet Aszadot hatalomban tartani. De hosszú távon Szíria azért érdekes az oroszoknak, hogy jelenlétük egy másik alku alapja lehessen. Putyin máris feloldotta diplomáciai elszigeteltségét, és még Barack Obama is fogadta. Miről tárgyaltak a színfalak mögött? Talán az ukrajnai orosz érdekek elismeréséről? A szankciók feloldásáról? Hirtelen ezek mind terítékre kerülhettek."

  • Masha Gessen, aki "Az arcnélküli ember" címmel írt könyvet Putyinról, így látja:

"Putyin fő célja, hogy biztosítsa Oroszország szuperhatalmi státusát. A régi szovjet recept szerint zsarol és fitogtatja az izmait. Az üzenete a következő: hallgatni fogtok ránk, nem tudtok kihagyni minket."

  • Andrew S. Weiss, aki még Clintonnak volt orosz-ügyi tanácsadója, most félti az oroszokat:

"Csak idő kérdése, hogy a dzsihádisták orosz célpontok ellen támadjanak, akár Szíriában, akár Moszkva utcáin is."

  • Timothy Snyder, a Yale professzora így foglalta össze, hogy szerinte mi van:

"Putyin népszerűségét az orosz tévé biztosítja. A műsorokban Oroszországon kívüli eseményekkel foglalkoznak, főleg azzal, hogy Putyin legyőzte az amerikai hegemóniát. Ez különösen azután fontos, hogy a gyenge ukrán hadsereg és a félszívvel bevetett EU-s szankciók is képesek voltak megakasztani az orosz nyomulást Ukrajnában. Ezt azonban az orosz közvélemény nem veheti észre. Úgyhogy a műsorok most nem Ukrajnáról, hanem Szíriáról kell hogy szóljanak."

  • Thomas Friedman, a New York Times főmunkatársa pedig így látja:

"Putyin ostobán nekiment Szíriának, hogy olcsó népszerűséget szerezzen, és megmutassa a népének, hogy Oroszország még mindig világhatalom. Hát, most fent ül a fán. Obama és John Kerry hagyják ott lenni mondjuk egy hónapot, hagyják hogy együtt harcoljon Aszaddal, és közben nézik, ahogy a szunniták első számú ellenségévé válik. Putyin csak úgy jöhet le erről a fáról, ha sikerül békét teremtenie Szíriában. Ám ez csak úgy volna lehetséges, ha az oroszok és az irániak leléptetnék Aszadot, miközben meggyőzik az ellenzéket, hogy garantálják Aszad alavita közösségének a biztonságát, és mindegyik oldal elfogadja, hogy nemzetközi békefenntartók ellenőrizzék a rendet."

  • Amanda Taub, a Vox publicistája szerint Putyin saját magát félti Aszad bukásától, és motivációjának kulcsa, különösen Líbia és Ukrajna után:

"A szír helyzetben benne van Putyin összes félelme: a rettegés az anarchiától, a népfelkeléstől, a nyugati beavatkozástól, attól, hogy egy autoriter rezsim megbukhat. Attól tart, hogy mindez egyszer őt is utolérheti. Nem valami zseniális stratégiát visz végig, hanem kétségbeesetten küzd az ellen, amit fenyegetésnek él meg."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.