Az összes "nem létfontosságú" beruházást elhalasztja vagy megszünteti a Volkswagen

gazdaság
2015 október 6., 9:05
comments 191

A Volkswagen vezetése át fogja tekinteni az összes jelenleg futó beruházást, és el fogják halasztani az összeset, ami nem létfontosságú – jelentette be a német autógyártó menedzsmentje a cég központjában, Wolfsburgban összehívott húszezer dolgozó előtt. A vállalaton ugyanis hatalmas a nyomás, hogy költségeket takarítson meg a dízelbotrány miatt várható büntetések és az értékesítés várható visszaesése miatt.

"Ez nem lesz fájdalomnélküli"

– mondta Matthias Müller, a VW új vezérigazgatója.

AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL

Ez utóbbival arra utalhatott, hogy lehet, hogy elbocsátások is lesznek. A költségmegtakarítások másik oldala leginkább a kutatás-fejlesztést érintheti majd (tavaly elképesztő összeget, több mint 17 milliárd eurót költött a VW fejlesztésre). További lehetőség a beszerzési árak leszorítása és a szponzorációs kiadások csökkentése.

Mindenesetre ha voltak a Volkswagenhez tartozó Audinak bővítési tervei a győri gyárral kapcsolatban, akkor azok most csúnyán a távoli jövőbe lesznek tolva.

A cég eddig 6,5 milliárd eurót tett félre az amerikai dízelmotorok visszahívására és az ezzel járható javításokra, de a kártérítésekre csak az USA-ban legalább 7,4 milliárd eurót kell majd költenie becslések szerint.

Matthias Müller. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN

Müller azt mondta a vállalat húszezer munkavállalója előtt, hogy ugyan a technikai megoldáshoz már közel vannak, a dízeles csalós botrány üzleti és pénzügyi következményeiben még elég nagy a bizonytalanság, ezért van szükség a hatékonysági program erőteljes szigorítására. Viszont hozzátette gyorsan, hogy a megtakarítások erőltetése nem sodorhatja veszélybe a Volkswagen pozícióját a világ autóiparában.

(Bloomberg, Handelsblatt)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt