A gyanúsított, akinek voltak kapcsolatai a rendőrségen és a titkosszolgálatnál is

direkt36
2015 október 06., 05:12
comments 170
  • Hosszas nyomozás eredményeként vádolták meg prostitúciós bűncselekményekkel a szépségversenyeket szervező Répás Lajost
  • Az ellene folyó eljárás közben azonban egy ismerőse információkat szállított neki a rendőrségről
  • Ez a Direkt36 által megszerzett nyomozati iratokból derül ki, amelyek alapján már megírtuk, hogy a hálózatnak voltak politikus kuncsaftjai is
  • A dokumentumokból tudható az is, hogy Répás egy családtagján keresztül kötődött a titkosszolgálathoz a nyomozás idején

Répás Lajos nem válogatta meg a szavait, ha szexről vagy nőkről volt szó, de 2011 nyarán ez hirtelen megváltozott.

„Éjféltől egyig kellene lenni az ügyféllel (…) És meg fog dugni az az ember, ahelyett hogy én puszilgatnálak meg, a kurva életbe”  – 2011 tavaszán még így ajánlott munkát Répás egy lánynak telefonon. Más lányokkal folytatott beszélgetéseiben azt is részletezte, hogy hány perc orális szexet kér a kuncsaft, lesz-e anális szex, egy megrendelőnek pedig azt is elmondta, szerinte melyik „csajnak van a legjobb puncija”.

Augusztus közepén viszont már óvatosan félbeszakított egy férfit, aki a megrendelt programot (vacsora, aztán felmennek a lakásra) kezdte volna sorolni. „Nem kell mindent végigmondani, mert tudjuk, hogy miről van szó”  – vágott közbe Répás. Amikor pedig egy lány „escort munkát” kért tőle, Répás leszidta: „Normális vagy? Ilyet ne mondjál a telefonban!”

Nem volt véletlen Répás óvatossága. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2011 áprilisában kezdte lehallgatni a telefonját, mivel azt gyanították, hogy részt vesz egy prostitúciós hálózat szervezésében. A Direkt36 által megismert, kétezer-ötszáz oldalas nyomozati anyagból és telefonlehallgatási jegyzőkönyvekből kiderül, hogy a jelenleg kerítés vádjával bíróság előtt álló Répás Lajosnak több áttételes kapcsolata is volt a hatóságokkal, és kapott információkat az őt is érintő nyomozásról. Egy barátja például azt állította, hogy jó összeköttetései vannak a Nemzeti Nyomozó Irodával , és igyekezett neki információkat szállítani az eljárásról. Ez a barát volt az, aki 2011 augusztus 8-án „kötelességének érezte értesíteni Répást” arról, hogy „előkerült a neve a szervnél”  . Ez után kezdett el Répás óvatosabban telefonálgatni.

A nyomozati anyagban nincs arra utaló jel, hogy a rendőrség megpróbálta volna kideríteni, hogy a Nemzeti Nyomozó Irodától ki szivárogtatott információkat a nyomozás állásáról. A rendőrség most azt közölte, hogy bírósági szakaszban lévő ügyről ők már nem nyilatkozhatnak. A Fővárosi Törvényszéknek is elküldtük a kérdéseinket, de tőlük sem érkezett válasz. Répás Lajost is szerettük volna megszólaltatni az ügyben, de azt írta, hogy mivel az elmúlt három évben adott interjúi nem hoztak pozitív változást az ügye megítélésében, nem kíván a nyilvánosság előtt megjelenni.

Egy titkosszolgálatnál dolgozó rokon

A nyomozati anyagok jelentéseiből kiderül az is, hogy Répásnak egy családtagján keresztül áttételes kapcsolata volt az Alkotmányvédelmi Hivatallal, vagyis a magyar polgári titkosszolgálattal. Az NNI a nyomozás során kikérte Répás hívásadatait a telefonszolgáltatótól, és ebből kiderül, hogy öt és fél hónap alatt 305-ször beszélt valakivel telefonon, akinek a rendőrségi irat szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) fizeti elő a mobilját.  Az AH-t felügyelő Belügyminisztérium közölte, hogy a telefonszám a flottacsomagjának része, és nem is közvetlenül a hivatal fizette elő, hanem az egyik munkatársuk, aki aztán azt egy közeli hozzátartozója rendelkezésére bocsátotta.

A Belügyminisztérium nem árulta el a telefont előfizető AH-munkatárs nevét, és azt sem, hogy ő melyik közeli hozzátartozójának adta oda a telefont. Répás egyik rokona viszont a kérdésünkre megerősítette, hogy ő használta a telefont. A rokon neve nem szerepel a nyomozati anyagokban, és nem áll rendelkezésünkre arra utaló információ sem, hogy az áttételes titkosszolgálati kapcsolatnak volt-e köze a nyomozáshoz. A lehallgatási jegyzőkönyvek kivonataiban egy olyan beszélgetés sem szerepel, amely Répás és a titkosszolgálathoz kötődő telefon használója között zajlott.

Dubaiból a Szent István körútra

Répás Lajos neve korábban sem volt ismeretlen a magyar és nemzetközi hatóságok előtt. A Miss Hungary szépségversenyek szervezőjét 2003-ban sikkasztás miatt több mint másfél év, 2005-ben csalás miatt egy év börtönbüntetésre ítélték . A büntetést viszont egyik alkalommal sem kellett letöltenie, az első alkalommal 4, majd 2 év próbaidőre függesztették fel. Prostitúcióval kapcsolatban először 2008-ban merült fel neve: ekkor francia hatóságok hallgatták ki Párizsban, mert azt gyanították, hogy két magyar nőt egy külföldi állampolgárnak, egy harmadikat pedig magyar üzletembereknek közvetített prostitúcióra.

Nem sokkal később hasonló gyanúval került Répás a magyar rendőrség látókörébe. 2009-ben indult el Magyarországon „Visszajátszás”  fedőnéven egy nyomozás egy magyar luxusprostitúciós hálózat felderítésére. A később „Dubai-ügy” néven elhíresült bűncselekmény-sorozatban a vád szerint egy férfi és két nő összesen 40 százalékos közvetítői  díj fejében szervezett magyar modelleket, hostesseket alkalmanként kb. 1000 euróért  például Dubaiba, Marokkóba, Svájcba és Franciaországba. Ezekről az utakról „virágnyelven” beszéltek, a szexmunkát felkérésnek, ajánlásnak, fotózásnak hívták. A rendőrség feltételezése szerint Répás is részt vett a szervezésben, ezért 2011-ben elkezdték lehallgatni az ő telefonját is.

A nyomozati anyagok szerint a szervezők között volt egy Vivien nevű nő , aki Dubaiban élt, és az iratok szerint többnyire tőle indultak a külföldre történő közvetítések. A magyar prostituáltakat például dubai hercegek rendelték meg maguknak. A gyanú szerint Vivien a hercegek bizalmasával, egy bizonyos Muraddal (becenevén Mukival) állt üzleti kapcsolatban, míg az ügy másik két vádlottja Magyarországon szervezte a hálózatot. Répás Lajos a három szervező közül Vivient ismerte, a saját elmondása szerint a nő tíz évvel korábban nála kezdett modellként. A telefonlehallgatási jegyzőkönyvek szerint Répás egyik ismerőse viccesen meg is jegyezte, hogy mindenki a férfinél kezdett. Erre Répás nevetve vágta rá, hogy valóban, „ő a fának a törzse, és innen mennek a levelek meg a virágok.”

Aki szállította a rendőrségi híreket

A médiában még meg sem jelent a hír Vivien 2011 áprilisi letartóztatásáról, amikor Répás már tudomást szerzett róla. Ekkor több ismerősét is hívta telefonon, és próbált kérdezősködni arról, hogy egyáltalán igaz-e a hír, illetve hogy még kik lehetnek érintettek az ügyben. A titkos telefonlehallgatási jegyzőkönyvek szerint Répás ekkor megmozgatta a kapcsolatait a Nemzeti Nyomozó Irodánál is: itt egyik barátjának, Szamosvölgyi Csabának volt állítólag ismeretsége. A lehallgatási jegyzőkönyvek szerint ezt maga Szamosvölgyi állította egy telefonbeszélgetés során, és azt is elárulta, hogy az NNI-től kiszivárgott információk egyik jó barátjától, „az ügy hivatalos gazdájától” származnak.

„Ez úgy, ahogy van, hülyeség. Halvány gőzöm sincs, hogyan kerülhetett a nevem és a telefonszámom a lehallgatási jegyzőkönyvekbe” – mondta Szamosvölgyi Csaba telefonon a Direkt36-nak. Azt állította, nincs az NNI-nél ismerőse, a Dubai-ügy szereplőit sem ismeri, és nem adott semmilyen információt Répásnak. Azt mondta, lehet, hogy 2011-ben beszéltek telefonon, de csak azért, hogy elmondja neki: nem nézi jó szemmel, hogy prostitúcióval kapcsolatban felmerült Répás neve. „Engem a büdös életben meg nem kérdezett senki Répás ügyével kapcsolatban, nem hívtak be tanúnak. Ha ez az információátadás egy valós dolog lenne, akkor azért csak megkerestek volna” – tette hozzá Szamosvölgyi.

Bár később Répás ügyében összesen 146 tanút  hallgatott ki a rendőrség, Szamosvölgyi Csaba valóban nem volt közöttük. A nyomozati anyagokban arra sem utal semmi jel, hogy megpróbálták volna kideríteni, hogy ki volt Szamosvölgyi ismerőse, aki állítólag a Nemzeti Nyomozó Irodától szivárogtatott információkat.

Szamosvölgyi szerepel Tasnádi Péter Maffia életre-halálra című könyvében: 1993-ban cellatársak voltak, amikor Szamosvölgyi önbíráskodás gyanúja miatt volt előzetes letartóztatásban.  A könyv szerint ekkor életre szóló barátságot kötött Tasnádival, aki jelenleg börtönben van, 7 éves büntetését tölti, emberölés előkészületéért.

A jelenleg vállalkozóként dolgozó Szamosvölgyi egy korábbi szépségverseny-résztvevő szerint többször megfordult Répás rendezvényein, és egy Koenigsegg típusú (újonnan több százmillió forintot érő)  luxusautót is felajánlott, hogy a lányok azzal fényképezkedjenek. Szamosvölgyi szerint ez az autó nem az övé, hanem egy szlovák cégé (Szamosvölgyi két szlovákiai cégnek  is a tulajdonosa, de azt nem árulta el, hogy az ő cégeinek egyike rendelkezik-e a luxusautóval). Szamosvölgyi azt viszont elmondta, hogy van egy baráti társasága, akiknek a tagjai valóban vittek autókat Répás modelljeinek fotózásaira. „Ennek az 5-6 főből álló körnek vannak sportautói, felajánlottunk Ferrarit, Lamborghinit a lányoknak” – mondta Szamosvölgyi, aki állítása szerint egy ingatlanfejlesztő cégen keresztül ismeri ezt a társaságot, de a többi tag nevét nem akarta elárulni.

Ez a társaság éveken át, 2006-tól támogatta a Miss Hungaryt. Szamosvölgyi arra nem emlékszik, pontosan mennyi pénzzel segítettek, de szerinte körülbelül évi százezres tételekről lehetett szó. Amikor viszont Répás Lajos neve prostitúciós ügyekben felmerült, úgy döntöttek, nem támogatják tovább, és megszakítanak vele minden kapcsolatot.

A nyomozati anyagból viszont az látszik, hogy Szamosvölgyi rendszeres kapcsolatban állt Répással abban az időben is, amikor kezdett nyilvánvalóvá lenni, hogy a rendőrség érdeklődik a szépségverseny-szervező iránt. A titkos telefonlehallgatások jegyzőkönyvei szerint épp Szamosvölgyi volt az, aki informálta Répást a nyomozás állásáról: először 2011 február elején  beszélt Répással a Dubai-ügy általa megismert részleteiről. Ettől kezdve rendszeresen tájékoztatta arról, hogy „kik azok, akik ebben valamilyen úton-módon előtérbe kerülnek”  a nyomozás során. Április közepén  személyesen is találkoztak Répással, ekkor egy bizonyos listáról és 12 névről beszéltek, amelyeket később nyilvánosságra fognak hozni (a lehallgatási jegyzőkönyvből nem derül ki pontosan, hogy ez milyen lista volt).

„Semmi van, csönd van”

Szamosvölgyi arra is figyelmeztetett, ha Répás környezetének valamely tagja került a Nemzeti Nyomozó Iroda látókörébe. Augusztus elején Répás egyik ismerőse, egy Heni keresztnevű nő több lányt is vitt volna Németországba azért, hogy bárokban dolgozzanak. Szamosvölgyi figyelmeztette Répást, hogy erről a tervezett útról tud az NNI is, és Henit „kint várni fogják”.

Szamosvölgyi azt javasolta, hogy „ha nem tiszta a német út”, inkább fújják le - erről Répás többször, először telefonon, majd személyesen is próbálta meggyőzni Henit.   A nő viszont állította, hogy szexmentes munkáról van szó. Répás még Szamosvölgyinek is átadta a telefont, ő pedig részletesen elmondta a lánynak, mit tudott meg az NNI-től. Emlékeztette Henit, hogy a Dubai-ügy gyanúsítottjai is azzal védekeztek, hogy csak hostess munkára közvetítenek, mégis előzetesbe kerültek. Szamosvölgyi szerint Henit nemcsak a magyar hatóságok figyelhetik, az ő határozott véleménye az, hogy ez az egész már „Interpol-ügy”. Szamosvölgyi azt is elmondta, hogy számára „nyilvánvaló, hogy Répást és a hozzá tartozó kört védje” és „kutya kötelességének tartja tájékoztatni Répást mint jó barátját, és a hozzá közel állókat, amennyiben felmerül a nevük a vizsgálat során”.  A telefonlehallgatási jegyzőkönyvekből nem derül ki, hogy Heni a figyelmeztetések ellenére végül kiutazott-e Németországba.

Bár Szamosvölgyi gyakran szállított információkat Répásnak, ezek nem mindig voltak pontosak. Jelentős késéssel tudta meg például, hogy Répást lehallgathatják. Sokáig éppen hogy nyugtatta őt, hogy nem érintett az ügyben, miközben már régen nyomoztak ellene. A rendőrség 2011. április 1-jén  rendelte el Répás telefonjának lehallgatását, de Szamosvölgyi még három hónappal később is csak megnyugtató információkat közölt Répással. Június végén, miután a Vivien nevű nőt letartóztatták, például azt mondta Szamosvölgyi: „nagy titoktartás van a dologban”, de annyit azért megtudott, hogy Répás neve „sehol, semmilyen formában nem merült fel”. Ezért azt tanácsolta neki, ne is foglalkozzon az üggyel , és hálát is adott azért, hogy „a Miss Hungary tiszta” .

Először augusztus 8-án telefonált kellemetlen hírrel Szamosvölgyi: szerinte aznap merült fel először Répás Lajos neve is a nyomozással kapcsolatban, bár „egy totál más megközelítésben”.  Azt is elmondta, hogy véleménye szerint Répásra „nagyon hamar ráhúzhatják a vizes lepedőt, ugyanúgy, mint (...) Vivienre, aki szintén támadhatatlannak érezte magát, s most dutyiban csücsül”.  Ráadásul valaki (akit Szamosvölgyi csak faszszopónak vagy patkánynak hív) azzal vádolta Répást, hogy valójában ő az egész dubai prostitúciós hálózat főszervezője.  A lehallgatási jegyzőkönyv szerint Répás csak „hahotázott ezen”, megnyugodott, és azt állította, „sima dologról van szó.” Ezek után Szamosvölgyi egy hónapig nem jelentkezett, majd csak szeptemberben telefonált. Akkor is csak jó hírekkel: „semmi van, csönd van” .

"Répa, te megbolondultál?"

Répás ekkor még nem tudta, hogy valójában nincs oka túl nagy nyugalomra. Szeptember végére a rendőrség befejezte telefonjának lehallgatását. Bár eredetileg azért kezdték a titkos adatszerzést, mert az volt a gyanú, Répás is a dubai luxusprostituált-hálózat működtetésében vesz részt, a rendőrség végül úgy ítélte meg, hogy Répás tevékenysége nem hozható közvetlenül kapcsolatba a hálózattal.  A fél évig tartó megfigyelés alatt viszont a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy a dubai hálózattól független Répás maga is közvetített prostituáltakat (csak 2011 április és július között 29 nőt).  Ezért a lehallgatás befejeztével, novemberben  elrendelték a két bűnügy különválasztását, és 2012 februárjában őrizetbe vették Répást.

Répás fél évet töltött előzetes letartóztatásban, majd házi őrizetbe, 2012 decemberétől pedig lakhelyelhagyási tilalom alá helyezték.  Tavaly augusztusban emeltek vádat ellene: kitartottsággal, 67 rendbeli kerítéssel, illetve 5 rendbeli 18 év alatti személy ellen elkövetett kerítéssel vádolják.  Az első tárgyalása tavaly októberben volt, de a tanúk nagy száma miatt a per még évekig is elhúzhat.

A tanúvallomásokból az derül ki, hogy Répás Lajos nem tétlenkedett azután sem, hogy kiszabadult az előzetes letartóztatásból. Az egyik lány beszámolt például arról, hogy Répás a házi őrizetbe kerülése után nem sokkal felhívta őt telefonon. Elmondta a lánynak, hogy most már „bárhová mehet, és ugyanúgy dolgozik”, ismét lenne munkalehetőség. „Répa, te megbolondultál?”- kérdezte erre a lány. Répás azt felelte, hogy ő csak szívességből csinálja a munkát.

A cikksorozat harmadik, befejező részében azt mutatjuk be, hogyan működik a luxusprostitúció, és hogy milyen árnyoldalai vannak ennek a felszínen néha talán még csillogónak is tűnő világnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.