Vajon mit forral Hiller István?

POLITIKA
2015 november 06., 09:39
comments 411

Hiller Istvánnak sikerült megdöbbentenie párttársait. Az MSZP-ben már az is feltűnést keltett, hogy Orbán Viktor a Bibó szakkollégiumban márciusban tartott előadásán Hillert dicsérte.

„Érdekes módon van valaki, aki intellektuálisan ezt meg szokta oldani, de hogy az egyéb vezetői ügyekkel hogy áll, azt nem tudom, mert nem látok bele, az a korábbi pártelnök, a professzor úr, a Hiller. Ő ezt tudja, egy nemzeti érzelmű ember. Baloldalról ez nehéz dolog, de benne mocorog valami”,

- mondta akkor Orbán. "Ha engem megdicsérne az Orbán, akkor még aznap tartanék két sajtótájékoztatót korrupciós ügyekről" - mondta erre egy névtelenséget kérve nyilatkozó vezető szocialista politikus.

Hiller más pályát választott. Mindenki legnagyobb meglepetésére előbb szerdán, az Inforiádióban, majd a csütörtökön megjelent Heti Válaszban mondta, hogy

a kerítésnél nem tud jobb megoldást a menekülválság kezelésére.

Több szocialista politikussal is beszéltünk, egybehangzó állításuk szerint Hiller nyilvános megszólalása döbbenetet okozott. Még úgy is, hogy Hiller véleményét amúgy ismerték:

  • a hétfői frakcióülésen már vitába keveredett egy párttársával a menekültkvótáról;
  • egy nyári frakcióülésen pedig, amit már az első szíriai menekültek felbukkanása után tartottak, már kifejtette véleményét, hogy Európát mégiscsak meg kéne védeni, meg kéne őrizni európai jellegét.

Vagyis döbbenetet nem annyira Hiller mondandójának tartalma, hanem a megszólalás ténye okozott:

hogy miért szólalt meg egyáltalán, és ha már megszólalt, miért így?

Nagy bajban az MSZP

A jóindulatú olvasat szerint Hiller nem akart rosszat:

az MSZP is készít belső közvélemény-kutatásokat, amelyek most azt mutatják, hogy a párt hagyományos támogatói körében finoman fogalmazva se népszerű a menekültek, bevándorlók befogadásának gondolata.

Vagyis a jóindulatú olvasat szerint Hiller, bár erről nem egyeztetett senkivel, csak megpróbált irányt váltani. "Bután, bénán" - mondta erre egyik forrásunk.

De nem mindenki ennyire jóindulatú. Az ő gyanújukat csak erősítik a Népszabadságban hétfőn megjelentek arról, hogy a Miniszterelnökség Hiller több korábbi bizalmasának is munkát adott - bár egy forrásunk szerint ez is nyári fejlemény, ami csak most került nyilvánosságra. Az összeesküvés-elméletekre hajlamosabbak szerint ez és Hiller mostani megszólalásai arra utalnak, hogy a volt pártelnök a Fidesszel együttműködésre képes pártot faragna az MSZP-ből.

Az MSZP elnöke, Tóbiás József maga is párton belüli küzdelemként értékelte Hiller megszólalását. "Itt nem értékvitáról és nem is szakmai vitáról van szó, ez a szocialista párt jövőjéről szóló vita, amelyben mindenkinek el kell döntenie, színt kell vallania, hogy önálló, önazonos és független baloldali politikával a kormányváltásra készülő MSZP-t, vagy egy Fideszhez közeli MSZP-t szeretne látni" - mondta csütörtökön Kaposváron Hiller kijelentésére reagálva.

Két forrásunk is megerősítette azt az értesülésünket, hogy Hiller a Jobbik előretörésétől tartva egyfajta antifasiszta nagykoalícióban gondolkodik. Ennek ugyan szerintük még nem jött el az ideje, illetve még akkor sem tartanák feltétlenül jó ötletnek, ha valóban esély volna a Jobbik hatalomra kerülésére, egyikük nem tartja elképzelhetetlennek, hogy Hiller mostani megszólalásával hosszú távra tervez.

Irányt mutatna

De mielőtt még 2018-ról beszélnénk, nézzük, hogy rövid távon mi lehetett Hiller célja.

Több forrásunk is említette, hogy Hiller a párton belül nyilvánvalóvá tette:

elege van az állóvízből, elégedetlen a párt semmitmondó politikájával,

ezért szeretne választmányi elnök lenni, mert az MSZP-ben a választmány elnöke felel a stratégiaalkotásért. Hiller erről a Heti Válasznak azt mondta, hogy "ha jön felkérés, nem fogok elugrani előle".

Ezzel a tervvel egy bökkenő van:

a választmány elnöke most az a Botka László, akit évek óta a szocialisták nagy reménységének, potenciális megváltójának tartanak, aki viszont egyelőre semmi jelét nem mutatja annak, hogy valaha pártelnök akarna lenni.

Márpedig, ha a következő tisztújításon Botka nem indul az elnökségért, akkor máris adódik a konfliktus, amit a mostani állás szerint Hiller aligha nyerhet meg: megszólalásával forrásaink szerint még pártbeli támogatóit is sikerült elidegenítenie, akik szerdán és csütörtökön különböző frakcióértekezleteken ki is fejtették ellenérzéseiket. Mi Gőgös Zoltánt kérdeztük, akiről az terjed, hogy támogatja Hiller ambícióit. Nekünk nem így tűnt:

Gőgös azt mondta, hogy ő nem támogatna semmiféle együttműködést a Fidesszel.

Arra a közbevetésünkre, hogy Hiller sem beszélt erről, Gőgös azt mondta, hogy valóban, de ő semmi olyan törekvést nem támogat, aminek a vége bármiféle kollaboráció lenne a Fidesszel. 

A képviselő szerint a pártban értetlenül fogadták Hiller megnyilvánulásait. "Hiller állandó meghívottja az elnökségi üléseknek, ismerjük a véleményét, azok építő jellegűek, de soha nem mentek szembe az elnökség akaratával". Gőgös szerint valóban offenzívebbnek kell lenniük, ez már meg is kezdődött, és ezért nem egymással kellene foglalkozni.

A párt hangulatát ismerő másik forrásunk szerint teljes döbbenettel fogadták Hiller váratlan aktivitását. "Hiller mindig is hiú volt, biztosan jól esett neki, hogy Orbán megdicsérte a Bibóban elmondott beszédében. De alaposan mellélőtt, amikor abban bízott, hogy hirtelen sok támogatót tud szerezni a pártban". Forrásunk szerint úgy néz ki, hogy egy Botka Lászlóval versenyképes belső alternatíva építégetése zajlik, de elég rosszul indult.

Legyen kihez nyúlni

Ha a rövidtávú terv nem is tűnik túl sikeresnek, hosszútávon még bejöhetnek Hiller számításai. Egyik forrásunk szerint Hiller most arra játszhat, hogy ha nem is őfelsége lojális ellenzéke, legalább a kompromisszumképes szocialista képe alakuljon ki róla, így ha 2018-ban bármilyen okból - a Jobbik megerősödése vagy a növekvő európai, amerikai nyomás miatt - felerősödne a konszolidációs kényszer, Orbánnak legyen kihez nyúlnia, ha egy ellenzéki politikust kéne pozícióba segíteni. Forrásunk itt a köztársasági elnöki posztot említette, de a realitás talaján maradva egy házelnökség akár még össze is jöhetne neki.

A cikk megírásában Haszán Zoltán, Czinkóczi Sándor és Erdélyi Péter is segített. Címlapkép: Szigetváry Zsolt / MTI.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.