Az ISIS vállalta a felelősséget a párizsi vérengzésért

Pénteken este, magyar idő szerint valamivel 10 óra után egyszerre támadtak terroristák Párizs több különböző pontján. A támadásoknak 129 halálos áldozata van, 99 sérült állapota válságos. A merényletekért az ISIS vállalta a felelősséget.

Házilag könnyen előállítható robbanóanyaggal gyilkolt a hét öngyilkos merénylő

TATP, azaz triaceton peroxid volt a robbanóanyag az öngyilkos merénylők mellényében. Ezt sajnos nagyon könnyű és költséghatékony előállítani házilagosan, elég hozzá némi sósav vagy kénsav, aceton és hidrogén peroxid. A Youtube-on van csomó oktatóvideó, egészen egyszerű dolog, bár veszélyes, mivel az anyag iszonyatosan instabil, akár rázkódásra is berobbanhat.

Nem csoda, hogy a terroristák is nagyon szeretik. Ezzel akart robbantani a cipőbombás Richard Reid 2001-ben, aztán a 2005 július 7-i londoni merényleteknél is ezt használták.

129 halott, 352 sérült, közülük 99-nek kritikus az állapota

A párizsi főügyész tájékoztatója szerint 7 terrorista halott. Jelenleg a bizonyítékok összegzése és begyűjtése zajlik. Folyamatosan hallgatják ki a tanúkat, hogy minél pontosabb képet kapjanak, hogy mi és hogyan történt tegnap este. 

Az eddigi információk szerint három csapat összehangoltan követett el merényletsorozatot péntek este Párizsban. Egy a Stade de France stadionnál, egy a Bataclan koncertteremnél, egy pedig bárok ellen a belvárosban.

A francia rendőrség négy ember ellen adott ki nemzetközi elfogatóparancsot, úgy vélik, hogy mindannyin Brüsszelben élnek. 

Megerősítette a főügyész, hogy valóban találtak egy szíriai útlevelet, tulajdonosa 1990-ben született. 

A Bataclan koncertteremben vérengző terroristák Szíriáról és Irakról üvöltöztek a lövöldözés közben, egyiküket valóban ismerte a francia rendőrség, de csak kisebb bűncselekmények miatt vitték be, 1985-ben született. A három merénylő Kalasnyikov gépkarabélyokat használt, egyiküket a rendőrök lőtték le, ketten felrobbantották magukat.

A koncertteremnél talált belga rendszámú bérelt kisbuszt ellenőrizték a francia-belga határon az ügyész szerint. 

Eddig három embert tartóztattak le, egyiküket a belga határnál.

Gránátot dobtak a nézőtérre

A Bataclan koncerteremben történt merényletet túlélő Theresa Cede a BBC Radio 5live-nak mesélt a péntek este történtekről. A nő szerint gránátot, vagy gránátokat dobtak először a tánctérre, testrészek repültek mindenfele, majd egy pillanatnyi csönd következett. Ezután kezdtek válogatás nélkül lövöldözni az ott lévőkre. A nő mellett egy férfit fejbe lőttek, Theresa a holttest alá bújva vészelte át a vérengzést. 

Egyiptomi útlevél és egy eltűnt egyiptomi a Stade de France stadionnál

A francia-német barátságos mérkőzésnek helyet adó arénánál három merénylő is felrobbantotta magát péntek este. A BMFTV francia csatorna szerint egyikük holttesténél egyiptomi útlevelet találtak a helyszínelők. 

Közben a kairói külügyminisztérium közleménye szerint egy egyiptomi állampolgárt nem találnak. A 1988-as születésű Valíd Abder-Rázek Júszef édesanyja társaságában utazott Párizsba, és ment este a stadionhoz. Azóta nem adott életjelet magáról. 

Hogy a merénylő és az eltűnt személy azonos-e, nem tudni. 

A fegyvereket szállító montenegrói nem volt a helyi rendőrség látókörében

A montenegrói rendőrség megerősítette, hogy valóban letartóztattak egy 51 éves férfit Bajorországban, de szerintük az nem áll kapcsolatban a péntek esti párizsi merényletekkel. A podgoricai hatóságok szerint a fegyvereket szállító férfi nem muszlim és korábban nem merült fel, hogy köze lenne szélsőséges szervezetekhez.(BalkanInsight)

Hamarabb kell kiérni a magyar-norvég meccsre a fokozott biztonsági intézkedések miatt

Az MLSZ-szel és az UEFA szakembereivel közösen vizsgálta felül a budapesti pótselejtező biztonsági tervét a rendőrség. A fokozott intézkedések miatt előrébb, negyed hétre hozták a kapunyitást és kérik a szurkolókat, hogy érkezzenek korábban, mert alaposabb ruházat- és csomagátvizsgálás lesz a beengedésnél.

A Groupama Arénát a meccs előtt tűzszerészek vizsgálják majd át, de több rendőr lesz a stadion körül is. 

Az egyik öngyilkos merénylő megpróbált bejutni a Stade de France stadionban

A Wall Street Journal-nak a stadion bejáratánál dolgozó biztonsági őr elmondta, hogy az egyik öngyilkos merénylő sorban állt, hogy bejusson a lelátókra. A kötelező motozásnál azonban felismerték a rajta lévő repeszekkel teli mellényt, ezután a merénylő hátrált és felrobbantotta magát. A francia-német barátságos mérkőzés ekkor a tizenötödik percében járt. 

A Stade de France közelében még két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, egy a stadion egyik bejáratánál, egy másik pedig a közeli McDonald's-nál. 

Három elkövető érkezhetett Brüsszelből

A nyolc merénylő közül három Brüsszel Molenbeek kerületében élt. 

Közben a belga igazságügyi miniszter bejelentette, hogy több embert is letartóztattak az említett kerületben. Koen Geens szerint a Bataclan koncertteremnél talált belga rendszámú, bérelt kisbuszt a terroristák használták. 

Iszlámellenes tüntetésbe fordult a megemlékezés Lille-ben

A feldühödött tömeg "Ki az iszlamistákat az országból!" molinóval kezdett vonulni. Állítólag összetűzésbe kerültek békés megemlékezőkkel is.


Németországban is fokozzák a biztonsági intézkedéseket

Több rendőrt vezényelnek a nagyobb közterekre, vasútállomásokra, jelentette be a német belügyminiszter szombat este. Thomas de Maiziere szerint a német rendőrség már felvette a francia hatóságokkal a kapcsolatot, hogy kiderítsék van-e köze a november ötödikén Bajorországban letartóztatott, fegyvereket szállító montenegrói férfinek a párizsi merényletekhez. A férfi autójának navigációjában egy párizsi cím volt megadva célállomásként. 

Gyászszalagot visel vasárnap este a norvég és a magyar válogatott is

Az UEFA döntése szerint a jövőhéten minden válogatott mérkőzés egy perces néma csönddel kezdődik majd, és a játékosokon fekete gyászszalag lesz a párizsi áldozatok tiszteletére. 

Több mint háromszáz embert ápolnak a kórházakban

CITIZENSIDE/ELYXANDRO CEGARRA

Rengetegen mentek vért adni a szombat délelőtti felhívás után Párizsban. A BBC szerint közel háromszáz sérültet ápolnak a kórházakban, közülük nyolcvan állapota kritikus.