Az ISIS vállalta a felelősséget a párizsi vérengzésért

Pénteken este, magyar idő szerint valamivel 10 óra után egyszerre támadtak terroristák Párizs több különböző pontján. A támadásoknak 129 halálos áldozata van, 99 sérült állapota válságos. A merényletekért az ISIS vállalta a felelősséget.

2015 november 15., 6:32

A francia titkosszolgálat 2010 óta nyilvántartotta az egyik bataclani támadót

A párizsi ügyész adatokat is közölt a francia állampolgárságú, Omar Ismail Mostefai nevű terroristáról.

2015 november 14., 20:24

Nem engedték be a stadionba az öngyilkos merénylőket, ezért robbantak fel kint

2015 november 14., 18:21

129 halott, 352 sérült, közülük 99-nek kritikus az állapota

A párizsi főügyész tájékoztatója szerint 7 terrorista halott. Jelenleg a bizonyítékok összegzése és begyűjtése zajlik. Folyamatosan hallgatják ki a tanúkat, hogy minél pontosabb képet kapjanak, hogy mi és hogyan történt tegnap este. 

Az eddigi információk szerint három csapat összehangoltan követett el merényletsorozatot péntek este Párizsban. Egy a Stade de France stadionnál, egy a Bataclan koncertteremnél, egy pedig bárok ellen a belvárosban.

A francia rendőrség négy ember ellen adott ki nemzetközi elfogatóparancsot, úgy vélik, hogy mindannyin Brüsszelben élnek. 

Megerősítette a főügyész, hogy valóban találtak egy szíriai útlevelet, tulajdonosa 1990-ben született. 

A Bataclan koncertteremben vérengző terroristák Szíriáról és Irakról üvöltöztek a lövöldözés közben, egyiküket valóban ismerte a francia rendőrség, de csak kisebb bűncselekmények miatt vitték be, 1985-ben született. A három merénylő Kalasnyikov gépkarabélyokat használt, egyiküket a rendőrök lőtték le, ketten felrobbantották magukat.

A koncertteremnél talált belga rendszámú bérelt kisbuszt ellenőrizték a francia-belga határon az ügyész szerint. 

Eddig három embert tartóztattak le, egyiküket a belga határnál.

2015 november 14., 17:48

A fegyvereket szállító montenegrói nem volt a helyi rendőrség látókörében

A montenegrói rendőrség megerősítette, hogy valóban letartóztattak egy 51 éves férfit Bajorországban, de szerintük az nem áll kapcsolatban a péntek esti párizsi merényletekkel. A podgoricai hatóságok szerint a fegyvereket szállító férfi nem muszlim és korábban nem merült fel, hogy köze lenne szélsőséges szervezetekhez.(BalkanInsight)

2015 november 14., 17:39

Hamarabb kell kiérni a magyar-norvég meccsre a fokozott biztonsági intézkedések miatt

Az MLSZ-szel és az UEFA szakembereivel közösen vizsgálta felül a budapesti pótselejtező biztonsági tervét a rendőrség. A fokozott intézkedések miatt előrébb, negyed hétre hozták a kapunyitást és kérik a szurkolókat, hogy érkezzenek korábban, mert alaposabb ruházat- és csomagátvizsgálás lesz a beengedésnél.

A Groupama Arénát a meccs előtt tűzszerészek vizsgálják majd át, de több rendőr lesz a stadion körül is. 

2015 november 14., 17:34

Az egyik öngyilkos merénylő megpróbált bejutni a Stade de France stadionban

A Wall Street Journal-nak a stadion bejáratánál dolgozó biztonsági őr elmondta, hogy az egyik öngyilkos merénylő sorban állt, hogy bejusson a lelátókra. A kötelező motozásnál azonban felismerték a rajta lévő repeszekkel teli mellényt, ezután a merénylő hátrált és felrobbantotta magát. A francia-német barátságos mérkőzés ekkor a tizenötödik percében járt. 

A Stade de France közelében még két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, egy a stadion egyik bejáratánál, egy másik pedig a közeli McDonald's-nál. 

2015 november 14., 17:18

Iszlámellenes tüntetésbe fordult a megemlékezés Lille-ben

A feldühödött tömeg "Ki az iszlamistákat az országból!" molinóval kezdett vonulni. Állítólag összetűzésbe kerültek békés megemlékezőkkel is.


2015 november 14., 17:03

Gyászszalagot visel vasárnap este a norvég és a magyar válogatott is

Az UEFA döntése szerint a jövőhéten minden válogatott mérkőzés egy perces néma csönddel kezdődik majd, és a játékosokon fekete gyászszalag lesz a párizsi áldozatok tiszteletére. 

2015 november 14., 16:55

Több mint háromszáz embert ápolnak a kórházakban

CITIZENSIDE/ELYXANDRO CEGARRA

Rengetegen mentek vért adni a szombat délelőtti felhívás után Párizsban. A BBC szerint közel háromszáz sérültet ápolnak a kórházakban, közülük nyolcvan állapota kritikus. 

2015 november 14., 16:35

Októberben a görögök regisztrálhatták a Stade de France egyik merénylőjét

Idén október 3-án regisztrálták a görög hatóságok annak a szír útlevélnek a tulajdonosát, akinek az útlevelét a Stade de France melletti öngyilkos merénylethez közel találták meg – jelentette be a görög igazságügyminiszter. A szír személy Lerosz szigetén járt október elején.

2015 november 14., 15:32

Kisiklott egy TGV Strasbourg mellett, de egyelőre ködösek a részletek

Eckwersheim mellett siklott ki egy szupergyors TGV, de a hírek szerint csak egy tesztvonatról van szó, ami nem szállított utasokat. Egy francia helyi portál szerint helikopterekkel szállították kórházba a sérülteket, és öt halottról beszélnek – viszont semmi nem utal arra, hogy a balesetnek köze lenne a terrorizmushoz. (DNA, BBC)

2015 november 14., 14:57

Világszerte kék-fehér-pirosba borulnak az épületek

2015 november 14., 14:35

Gyanús csomagot elhagyó férfit vettek őrizetbe London Gatwick repterén

Kiürítették a Gatwick reptér északi terminálját, és a környező utakat is lezárták, miután találtak egy gyanús csomagot, amit egyelőre tűzszerészek vizsgálnak. A férfit, aki hátrahagyta a csomagot, őrizetbe vették. Egyébként az EasyJet ma délutáni londoni járatát is érinti a terminál lezárása, mivel ide érekezne a járat. (AFP, MTI)