2015 november 14., 12:41

A lengyel kormány máris felhasználta a terrortámadást ürügyként, és közölte, hogy nincs lehetőség menekültek befogadására

Bár jogilag továbbra is érvényes Lengyelországnak a migránsoknak befogadására vállalt kötelezettsége, a párizsi terrortámadások nyomán nincs politikai lehetőség ennek teljesítésére – közölte Konrad Szymanski, az úk lengyel kormány EU-s ügyekért felelős leendő minisztere.

Szymanski a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) kabinetjének tagja lesz. Az új kormányt, aminek összeállításával pénteken bízták meg Beata Szydlót, előzetesen már bemutatták, és várhatóan hétfőn hivatalba is lép. A kabinetben a külügyi tárcát Witold Waszczykowski látja el, míg Szymanski a külügyminisztériumról leválasztott uniós feladatkört veszi át.

Szymanski a WSieci konzervatív lapnak mondta el, hogy a PiS bírálta az Európai Tanács döntését az európai országokba érkezett migránsok további elosztásáról. A párt által bírált döntések azonban továbbra is érvényesek – mondta Szymanski, aki szerint a párizsi terrortámadások fényében a pártja „mégsem lát politikai lehetőséget ezek végrehajtására”. Lengyelországnak teljes ellenőrzés alatt kell tartania a határait, a menekültügyi és migrációs politikáját.

A jobbközép liberális Polgári Platform távozó kormánya még nyáron 2000 migráns befogadását vállalta el. A PiS politikusai bírálták, hogy az uniós belügyminiszterek szeptemberi csúcstalálkozóján Lengyelország – a többi visegrádi országtól eltérően – az Európai Bizottság menekültelosztási terve mellett szavazott, és további 4500 migráns átvállalására kötelezte el magát. (MTI)