Hatalmas bundabotrány rázhatja meg a teniszvilágot

sport
2016 január 18., 05:32
comments 66

A BBC és a Buzzfeed birtokába jutottak olyan titkos dokumentumok, melyek arra utalnak, hogy a teniszvilág csúcsán, így például Wimbledonban is régóta megbundázott meccsek mentek, és az illetékes hatóság mégsem tett semmit a világos jelzések ellenére sem. 

A gyanú szerint az elmúlt évtizedben a teniszmeccsek tisztaságának ellenőrzésére létrehozott rendszer tizenhat, a világ ötven legjobb játékosa közé tartozó teniszezőnél is többször jelzett, hogy valami nem stimmel a meccseik kimenetelével. Az érintett játékosok között Grand Slam-győztesek is vannak. A jelzések ellenére mindenki folytathatta tovább a versenyzést. Az érintett játékosok fele részt fog venni a most induló Australian Open-en is. 

A Tennis Integrity Unit névre keresztelt egységet többek között arra hozták létre, hogy a gyanúsan megugró vagy szokatlanul alakuló fogadási forgalmak és a teniszmeccsek eredményeit összevessék. 

A két lap birtokába jutott dokumentumok alapján orosz, észak-olasz és szicíliai körök több százezer font értékben fogadhattak megbundázott meccsekre. Az érintett meccsek közül három Wimbledonban zajlott.  

A 2007-ben indított ellenőrző programról 2008-ra készült el egy belső, bizalmas jelentés, amely szerint 28 játékos lehetett érintett, de mindennek semmiféle folytatása nem lett. A következő években több játékos miatt újra bejelzett a rendszer, de semmiféle retorzió vagy vizsgálat nem érte őket a TIU részéről. 

A BBC és a Buzzfeed birtokába jutottak olyan dokumentumok is, melyek gyanúsan viselkedő, jelenleg is aktív játékosok neveit tartalmazza. A lapok úgy döntöttek, hogy nem hozzák nyilvánosságra a játékosok neveit, mivel a megfelelő adatok hiányában nem tudták ellenőrizni, hogy valóban részt vettek-e a fogadási csalásokban. 

Ugyanakkor a TIU-nak mindvégig meg lett volna minden lehetősége arra, hogy ezeket az adatokat bekérje a játékosoktól. 

A minden európai sporteseményt figyelő European Sports Security Association szerint a tenisz körül sokkal több a gyanús fogadás, mint más sportoknál. Csak 2015-ben több mint ötven gyanús meccset jeleztek a TIU felé. (BBC, Buzzfeed, kiemelt kép: AFP / SAEED KHAN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.