Karadzic bűnös Szarajevó ostromáért és a srebrenicai népirtásért

2016 március 24., csütörtök 12:49
168
AFP/Robin van Lonkhuijsen Fotó: ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök felelős boszniai településeken elkövetett emberiesség elleni bűnökért - állapította meg a hágai Nemzetközi Törvényszék a politikus perében csütörtökön tartott ítélethirdetésen. Szintén kimondták, hogy felelős a Szarajevó ostromakor elkövetett háborús bűncselekményekért. 

 Az NT elnöklő bírája, O-Gon Kvon által ismertetett ítélet szerint Karadzicot egyéni büntetőjogi felelősség terheli Szarajevó 1992-1995 közötti ostromáért, amelyben ezrek lelték halálukat.
A boszniai szerb hadsereg Karadzic jóváhagyása nélkül nem ágyúzhatta, illetve lövethette volna orvlövészekkel a - háború előtt szerbek, muzulmánok és horvátok által vegyesen lakott - boszniai fővárost - indokolta az ítéletet a bíró.

A bíróság kimondta azt is, hogy Radovan Karadzic felelős a srebrenicai népirtásért.

Negyven évnyi börtönbüntetésre ítélték. 

Összesen tíz vádpontban mondták ki bűnösnek. 

Ugyanakkor a bíróság nem találta bűnösnek Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt a népirtással kapcsolatos vádak egyikében.

A jelenleg 70 éves egykori államfő a legbefolyásosabb vezető, aki a Jugoszlávia szétesését kísérő bűncselekmények és erőszakos cselekedetek előtt bíróség elé került. Ügyét tartják a legfontosabb háborús bűnügyben folytatott tárgyalásnak a második világháborút kísérő esetek óta. 

Karadzic azzal érvelt, hogy az atrocitásokat nem parancsára követték el. Összesen tizenegy vádban zajlott ellene eljárás, népirtás és emberiség elleni bűncselekmények miatt is.

A boszniai háborúban legalább százezer ember halt meg, a négy éven át tartó konfliktus 1995-ben zárult le. Az ügyészségnek azt kellett bizonyítania, hogy Karadzicnak közvetlen befolyása volt azoknak a tetteire, akik az etnikai tisztogatásokat elkövették. (BBC, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt