Ötszörösen volt túlárazva a szegedi Fidesz kedvenc játszótere

bűnügy
2016 április 06., 09:38
comments 72

„Ez a beruházás pozitív példája az önkormányzat és a magántőke együttműködésének, hiszen egybevág a kormány szándékával, hogy lehetőség szerint olyan projektek valósuljanak meg, amelyek komoly innovációt hordoznak magukban és alkalmasak munkahelyteremtésre is” 

mondta Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke 2013 nyarán, amikor átadta a város vadasparkjában a Flamingo nevű új interaktív tájékoztató rendszert és egy játszóteret.

Ez az a játszótér, amiről így 2016 áprilisában kiadott egy közelményt a Csongrád Megyei Főügyészség. Eszerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága indítványozta két személy előzetes letartóztatását különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt. 

Ahogy arról korábban mi is írtunk, a projekt feltűnően drága volt. Összesen 265 millió forintba került, nagy részét, 185 millió forintot az Európai Unió állta. 

A kivitelező Titan Project's House elvileg 80 millió forintot tett hozzá önrészként a projekthez. A Titan tulajdonosa, Vahl Rezső cége adta ki a Szóda című helyi lapot, amiben a választások előtt aprították a szocialistákat. Vahlnak van egy bt-je is, ami két trafik koncessziót nyert el. A Traficum Bt.-ben - ahogy a hvg korábban megírta- kültag Cseri László, aki a vadasparki megnyitón szalagot átvágó Gyimesi László helyi Fidesz elnök személyi titkára volt. 

Elég egyszerűen derült ki, hogy mennyire pofátlanul túlárazott a vadasparki projekt. 

Egy helyi MSZP-s képviselő, Ménesi Imre megtalálta a szegedi vadaspark vadonatúj látványosságát egy játszótéri eszközöket forgalmazó cég referenciái között. Megnézte a cég árlistáján a Szegedre szállított játékokat, és azok együtt a 20 millió forintot sem érték el.  

Ott van még az interaktív sétarendszer is, ez virtuális barangolást tesz lehetővé a parkban, ötven tabletet is vettek hozzá, amit a vendégeket bérelhettek a bejáratnál. És öt információs pult is van mindehhez. Ezt nagyjából másik 20 millióra becsülte az MSZP-s Ménesi. Az egész rendszer amúgy hamar összeomlott, Ménesi pedig feljelentést tett.

Az a játékokkal együtt is összesen legfeljebb 40 millió, miközben a projektre csak az EU-tól 185 milliót kaptak. 

Az ügyészségség azt írja most, hogy „a projekt tényleges bekerülési értéke a támogatási szerződésben megjelölt bekerülési értéknek csupán 15-20 %-a volt”. Összesen 185 millió forintot nyúlhattak le. 

Két gyanúsított előzetes letartóztatását kezdeményezték. Egy harmadik ismeretlen helyre távozott, ezért európai elfogatóparancs kibocsátására kezdeményezték vele szemben. 

A szegedi közgyűlés Fidesz–KDNP-frakciója egyébként korábban az MSZP feljelentésére azzal támadt vissza, hogy "az MSZP nincs tekintettel a város érdekeire, a turisztikai szezon közepén helyezi politikai támadásainak középpontjába a hazai és külföldi látogatók körében is kedvelt vadasparkot". 

Gondos gazdaként a Fidesz-KDNP frakciója azt is megjegyezte, hogy 

"A beruházás a szegedi adófizetőknek egyetlen forintjába sem került, mert a projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg". 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.