Mindenkiből hülyét csinált a vasárnapi zárvatartás

gazdaság
2016 április 11., 15:41
comments 283

Nem az lett a vasárnapi zárva tartásból, amit akár pártolói, akár ellenzői vártak tőle. Ezért nem meglepő, hogy végül visszavonták a KDNP pártállami időket idéző, de persze az egész Fidesz által megszavazott, és egy éven keresztül folyamatosan megvédett törvényét.

Kiderült például, hogy sokkal rugalmasabbak a magyar vásárlók, mint azt sokan gondolták.

Általános várakozás volt, hogy a nagy láncok – Tesco, Auchan, Spar – kárára, a kisebb boltokat működtetők javára fog eltolódni miatta a kiskereskedelem. Ebben volt is logika, hiszen a törvényben voltak olyan kiskapuk, amik a kisebb, családi tulajdonú boltoknak lehetővé tették a vasárnapi nyitvatartást. Az egyik közkeletű magyarázat szerint azért vezette be a kormány a vasárnapi zárva tartást, hogy a magyar tulajdonú kiskereskedelmi láncoknak, így a CBA-nak és a Coopnak kedvezzen.

Nem úgy lett

Ehhez képest az történt, hogy a kiesett forgalom jelentős része a nagy láncoknál maradt, csak más napra tevődött át – állapította meg nemrég egy piackutató, a GfK. Sőt, piaci információk szerint éppen hogy a CBA forgalma esett vissza egyedül a nagyobb piaci szereplők közül. A GfK szerint nem is igazán mutatható ki, hogy a kisboltok részesedést nyertek volna, az egyetlen erősebb trend tavaly március óta az, hogy a diszkontok forgalma nőtt a többiek kárára – és ennek sokkal több köze lehet az üzletpolitikai változásokhoz, mint a vasárnaphoz.

Érdekes módon egy ideje a nagy láncok nem küzdöttek olyan nagy lelkesedéssel a vasárnapi zárva tartás ellen, mint az elején. Vámos György, a nagy láncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke például úgy fogalmazott nemrég, hogy "el kell ismerni, hogy jól időzítette a kormány a nyitvatartási szabályok átalakítását".

Pedig eleinte pont a nagy láncok tiltakoztak a leginkább a vasárnapi zárva tartás ellen, egy ideig még saját népszavazási kezdeményezésük is volt a VOSZ-szal és a szakszervezetekkel közösen. "Használat után nem jó a bilibe nyúlkálni, vagyis mivel a vasárnapi zárva tartási törvény alapjaiban elhibázott, nincs értelme módosítgatni, ezért én csak egy megoldást tartanék megfelelőnek: ha a vasárnapi zárva tartást feloldanák" – mondta Vámos egy éve.

Úgy tudjuk, hogy az utóbbi időben valójában már inkább a nagy láncok lobbiztak amellett, hogy maradjon a vasárnapi zárva tartás.

A kiskereskedelmi forgalom visszaesése sem valósult meg – pedig például én is éppen ezt vizionáltam egy éve –, sőt, ellenkezőleg, lényegesen többet vásárolnak a magyarok. Ennek persze két olyan oka is van, aminek semmi köze a vasárnapi zárva tartáshoz.

Egyrészt a nulla infláció és a munkaerőhiány miatt megvalósított béremelkedések eredményeként nagy lendületet kapott a reáljövedelmek ciklus emelkedése, amiből aztán vásárlásra is több jutott. Másrészt pedig nagy zavar van az adatok körül, hiszen az online kasszák bevezetése óta nagyot fehéredett a szektor, több, korábban elhallgatott adat érkezik be a NAV-hoz, ami miatt önmagában is jelentős forgalomnövekedés jelenik meg papíron (ez azt is jelenti, hogy nem vethetőek össze az adatok a korábbiakkal teljes biztonsággal).

Egyébként elég nagy lyukat kellett – és kell még mindig – betömnie a magyar fogyasztásnak, nagyobb távlatban így néz ki a forgalom reálértéken:

Ha 2006 után olyan ütemben folytatódott volna a fogyasztás bővülése, mint az azt megelőző nyolc-tíz évben, akkor legalább másfélszer annyit fogyasztanánk, mint most. De hát nem így történt, a Gyurcsány-féle megszorítások és a világgazdasági válság után teljesen bezuhant a fogyasztás. 2015 végén még mindig nem érte a forgalom a 2004-es szintet. Ez arra utal, hogy hatalmas tere van még mindig a magyar fogyasztás növekedésének.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy nem lehetett volna esetleg valamivel nagyobb is a kiskereskedelmi forgalom bővülése, főleg néhány speciális szegmensben, ha nyitva lehet tartani vasárnap is, de ez a hatás nem lehetett sokkal több egy százaléknál.

Kényelmetlen volt, de most is kényelmetlen lesz

Szóval az összképen annyira sokat nem változtatott a dolog, mint amennyire kényelmetlenné tette egy csomó fogyasztó életét. A kiskereskedelmi dolgozóknak sem lett jobb, akik a vasárnapi pótlékok elvesztése mellett azért is szívhatták a fogukat, hogy a nagyobb boltokban az összes többi napon este tízig kellett dolgozniuk.

Most viszont az egész kiskereskedelmi szektornak egy újabb, teljesen váratlan változással kell megküzdenie – éppen akkor, amikor már munkaszervezésben és logisztikában ők is, bevásárlási szokásaikkal pedig a fogyasztók is alkalmazkodtak az új helyzethez.

Bár amióta a Kúria megnyitotta az utat a legutóbbi MSZP-s népszavazási kezdeményezés előtt, már sejteni lehetett, hogy valami változni fog, de arra semmi nem utalt, hogy a kormány engedne: Orbán Viktor legutóbb múlt pénteken, azaz három napja beszélt arról, hogy ki kellene terjeszteni a vasárnapi munkatilalmat, Tuzson Bence kommunkációügyi államtitkár pedig hétfő reggel, kb. három órával Rogánék bejelentése előtt tett hitet az ügy mellett (itt érdemes nézni).

Ehhez képest most az van, hogy a boltosok, kiskereskedelmi láncok és mindenki más is kapkodva szervezhetik meg a vasárnapi újranyitást. Ez a mostani helyzetben nehezebb lesz, mint korábban, ugyanis – a kormány több intézkedésének is köszönhetően – aggasztó mértékű lett a munkaerőhiány. "A vasárnapi újranyitás még inkább a felszínre hozná a is súlyos munkaerőhiányt az ágazatban", nyilatkozta nemrég a Spar kommunikációs vezetője, hamarosan kiderül, hogy mennyire.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.