Elképesztően sokat vesz el a magyar állam a munkánk után kapott bérből

gazdaság
2016 április 12., 09:28
comments 182

Nemrég Orbán Viktor arról beszélt, hogy milyen jó, hogy Magyarországon alacsonyak a munkát terhelő adók. Ez egy ábrával bebizonyítható, hogy milyen elképesztően nagy hazugság. Hiába csökkentett ugyanis a kormány személyi jövedelemadót, ha a járulékok olyan magasak (miközben egyébként a fogyasztást terhelő áfa világrekorder).

A korábbi cikkünkben még csak 2013-as adatokkal tudtuk ezt bemutatni, most viszont megjelent az OECD 2014-es jelentése az adóékről, ami a munkát terhelő összes adót, járulékot mutatja a (munkaadó által kifizetett) teljes munkaköltség százalékában:

Itt van még négy grafikon a jelentésből, amiből többek között a következők derülnek ki:

  • a magyar adóék 49 százalékos, kisebb része csak az szja, a járulékok sokkal nagyobb súllyal szerepelnek,
  • három ország áll ebben Magyarország előtt: Belgium, Ausztria és Németország,
  • Lengyelországban 35,6 százalék, Szlovákiában 41,21 százalék az adóék, de Csehországban és Szlovéniában is csak 42 százalék,
  • még a viszonylag bőkezű családtámogatásokkal és a családi adókedvezményekkel együtt is magasnak számít a magyar adóék,
  • a magyar állam másfélszer annyit vesz a munkabérből, mint az OECD-átlaga.

(OECD)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.