Az ügyészség hibái miatt megszüntethetik a Tarsoly Csaba elleni eljárást

bűnügy
2016 április 15., 15:04
comments 334

Mivel a bíróság szerint a Fővárosi Főügyészség hiányosan küldte meg a Quaestor-ügy vádiratát, ezért ha nem javítják a hibákat május 31-ig, akár meg is szüntethetik a büntetőeljárást

- derítette ki az Origó.

Igaz, hogy Ibolya Tibor, fővárosi főügyész korábban világszínvonalúnak nevezte a nyomozást, a Fővárosi Törvényszék április 1-jén mégis egy 30 oldalas hibalistát küldött nekik.

Most azon múlik, hogy folytatódik-e Tarsoly Csaba büntetőügye, hogy az Fővárosi Főügyészség hajlandó-e kijavítja-e a hibákat.

Márpedig az ügyészség szerint ezt a hiánypótlást, akkor sem tudnák kijavítani, ha akarnák.
Elviszik Tarsoly Csabát 2015. március 28-án - MTI Fotó: Szigetváry ZsoltA bíróság azért tartja hiányosnak a 1548 oldalas vádiratot, mert szerintük az nem megfelelően tartalmazza a bizonyítási eszközök megjelölését és azt, hogy melyik bizonyíték, melyik cselekmény bizonyítására szolgál. Az Fővárosi Főügyészségnek ezt kellene pótolnia, de ők közölték, hogy nem tesznek eleget a felszólításnak. Ibolya Tibor szerint lehetetlen lenne teljesíteni a hiánypótlást.

Ibolya Tibor erről azt mondta az Origónak, hogy az ügyésznek nincs olyan törvényben előírt kötelezettsége, amely alapján a bizonyítékokat a bizonyítandó tényekhez társítva kell a vádiratban megjelölnie. Egy 2014 eleji törvénymódosításra hivatkozva Ibolya úgy látja, hogy elég csak a bizonyítási eszközt megjelölni a vádiratban.
Mivel több ezer oldalról és több millió fájlról van szó, ezért a gyakorlatban tényleg gondot jelenthet az eljárásban. A bíróság szerint az adatkáosz miatt csak még tovább húzódna az eljárás, ráadásul a tisztességes eljáráshoz való jogot is sértheti. A törvényszék a több mint 30 oldalas végzésben figyelmeztette az ügyészséget, hogy ha nem teljesíti a hiánypótlást, akkor a bíróság a büntetőeljárást május 31. után megszünteti.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt