Mostantól Szaúd-Arábiában a vallási rendőrségnek vissza kell fognia magát

2016 április 15., péntek 20:13

Szaúd-Arábiában a héten bejelentették, hogy tartalékra állítják a vallási rendőrséget, amely eredetileg az erkölcsökért, a vallásosságért és az iszlám törvények betartásáért felel. Utóbbi években egyre több kritikát kapott a túlkapásai miatt. A mostani változások közül a legfontosabb, hogy korlátozzák rendőrség tagjainak szolgálati idejét és elveszítik a jogukat, hogy bárkit is letartóztassanak. Ezután annyi lesz a feladatuk, hogy jelentsék, ha valaki megsértené az iszlám törvényeket. Arra is kötelezik őket, hogy a jövőben legyenek udvariasabbak és kedvesebbek az emberekkel.

A vallási rendőrség tényleg a túlkapásairól volt híres. Például 2002-ben megakadályoztak egy 15 éves lányt abban, hogy kimeneküljön egy égő épületből, mert éppen nem volt megfelelően felöltözve. 2007-ben pedig Rijádban agyonvertek egy férfit, akit azzal gyanúsítottak, hogy alkoholt árult. 2013-ban azért vettek üldözőbe egy autót, mert a bent ülő fiatal férfiak hangosan énekeltek egy nemzeti ünnep alkalmából. Az üldüzés során a kocsijuk lecsúszott egy hídról, és mindketten meghaltak.

Szakértők az enyhülést azzal magyarázzak, hogy a szaúdi vezetés ezzel akarja oldani az országban egyre növekvő feszültséget. Az olajmonarchiának ugyanis egyre nagyobb gondot jelent az Iszlám Állam felől érkező ideológiai fenyegetés, a fiatalok között növekvő elégedetlenség és az, hogy az olajbevételek visszaesése miatt kezdenek eltűnni a kényelmes állások. (The New York Times)