Akár 100 millió dollárt is fizet az Uber, csak hogy ne kelljen elismernie a sofőrjeit munkavállalókként

Az Uber becsült értéke jelenleg 62,5 milliárd dollár, ami majdnem az éves magyar GDP fele. A cég azért ennyire drága, mert sikeres: hatalmasak a bevételei, a kiadásai pedig jóval alacsonyabbak.

Ennek a sikernek az egyik legfőbb alapja az, hogy gyakorlatilag megnyúzzák a nekik dolgozó sofőröket. A cég minden országban ragaszkodik ahhoz, hogy a sofőrök nem a munkavállalói, egyszerűen csak vele szerződésben álló alvállalkozók.

Így ugye a minimális bér fizetését kell vállalnia az Ubernek a sofőreivel szemben, és ezen kívül is megmenekül egy csomó járulékos költség kifizetésétől.

És az Uber bármit megtesz annak érdekében, hogy ez ne változzon, és a sofőrök véletlenül se minősüljenek munkavállalónak. Pont ezért, most a cég hajlandó volt peren kívül megegyezni az ellene pert indító kaliforniai és massachusetts-i sofőrökkel, és

fizetni nekik 100 millió dollárt.

Ez egészen elképesztő összeg, az Uber mégis győzelemként minősítette az ügyet, hiszen a sofőrök maradhatnak alvállalkozói státuszban.

A gond csak az, hogy ugyanilyen perek vannak más államok bíróságai előtt is, és az Uber valószínűleg nem tud minden államban ennyit fizetni a paren kívüli megállapodásokért. Viszont ha esetleg egy bíróság mégis úgy dönt, hogy a sofőrök márpedig az Uber munkavállalói, az katasztrofális következményekkel járhat a cég üzleti modelljére nézve. (Huffington Post)