Matolcsyék szerint ők nem szórták szét a pénzt, csak befektették

POLITIKA
2016 április 23., 10:25
comments 228

Miután péntek este az MNB által létrehozott Pallas-alapítványoknak nyilvánosságra kellett hozniuk, hogy mégis, mire kötöttek szerződéseket, majd a dokumentumokból kiderült, hogy a pénzből jutott bőven többek között

  • a Matolcsy György unokatestvéréhez tartozó VS.hu-nak;
  • a Matolcsy titkárnője által írt könyv kiadására, reklámozására,  románra/csehre/ukránra/lengyelre fordítására;
  • a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodának, Garancsi Istvánhoz, Tiborcz Istvánhoz és Mészáros Lőrinchez köthető cégeknek is.

Erre szombaton a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány közleményt küldött az MTI-nek, hogy a helyzetet magyarázzák:

Szerintük semmilyen alapítványi pénz nem tűnt el, sőt még növelték is vagyonukat az alapítványok. Megjegyzik, hogy az alapítványok vagyona alapításuk óta 830 millió forinttal növekedett. Erre alapozva kifejtik, hogy

már csak ezért sem lehet szó a vagyon szétszórásáról vagy elherdálásáról, mert ők csak befektették a pénzt.

A befektetések hozamát pedig felhasználhatják a működésük során. Hozzáteszik, hogy valamennyi alapítványi szerződés megkötése jogszerűen történt meg.

A közlemény szerint „a Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott 266,4 milliárd forintnyi vagyonból a 2016. március 31-i állapot szerinti vagyon értéke 267,23 milliárd forintot tesz ki, a hat alapítvány összesen 197,3 milliárd forintot magyar állampapírban, 7,76 milliárd forintot bankbetétben, 24,47 milliárd forintot ingatlanban tart, míg 37,7 milliárd forintot cégrészesedésbe fektetett be.

Kiemelik azt is, hogy alapításuk óta a Pallas Athéné Alapítványok jelentős ingatlanvagyonra tettek szert,

az ingatlanok jelenleg is folyó felújítási munkáinak célja a nemzeti célokat szolgáló értékteremtés és a közösségi vagyon gyarapítása.

Akkor ezt miért akarták annyira eltitkolni?

Teljesen érthetetlen, hogy ennyi jó szándék mellett, hogy juthatott eszébe 118 fideszes és KDNP-s képviselőnek megszavazni Bánki Erik törvényjavaslatát, ami alapján nem ez a folyton csak gyarapodó közösségi vagyon elvesztette volna a közvagyon jellegét.

Ha pedig március végén az Alkotmánybíróság véletlenül nem kaszálta volna el az egészet, ahogy van, most fogalmunk sem lehetne arról, mennyi mindent tesznek a Matolcsy-alapítványok a nemzeti célokat szolgáló értékteremtésért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt