Andy Vajna: Politikailag teljesen független vagyok

politika
2016 május 05., 03:08
comments 172

Hosszú interjút közöl a Fidesz kedvenc médiaoligarchájával a Figyelő ma megjelent, nyomtatott száma.

Ebből kiderült, hogy valóban az eredetileg export-finanszírozásra létrehozott állami Eximbank finanszírozta a csatorna megvásárlását, de ez nem fura, hiszen lehet, hogy majd fognak is külföldre terjeszkedni. De ilyen ígéretet nem kellett tenni a bank felé, _ahonnan szigorú piaci feltételekkel_ kaptak csak pénzt.

"Habony Árpád jó barátom, de ehhez a csatornához semmi köze nincs."

- hangzik el kicsit később, majd az is, hogy semmit nem hajlandó elárulni a Habonynak nyújtott kölcsönről, mivel az a magánügyük.

Vajna azzal folytatja, hogy Habony Árpádnak nem hogy a TV2 szerkesztéséhez sincs köze, de még a Filmalapnál végzett munkájába se szól bele senki:

"Mi a Filmalapnál az egyetlen olyan kulturális sziget vagyunk, amelybe a politika nem szól bele. Ez volt a feltételem, különben nem vállaltam volna. Politikailag teljesen független vagyok."

Vajna elmondása szerint ő napi ügyekbe nem folyik bele, a TV2 lejárató propagandaanyagaiért a műsor vezetője, Szalai Vivien felel. Viszont azt látni, hogy sokkal izgalmasabb Tényeket fognak szerkeszteni. Ami egyben azt is jelenti, hogy sokkal bulvárosabb lesz, teszi hozzá Vajna.

Arra a kérdésre, hogy mi várható a választás évében, 2018-ban, és hogy változnak-e majd esetleg a hangsúlyok, Vajna azt mondta:

"Meglátjuk majd, hogy szerintünk hol az igazság."

Szóba kerülnek a kaszinói is. Vajna szerint semmi furcsa nincs abban, hogy öt koncessziót is pályázat nélkül kapta meg, hiszen a kilencvenes évek óta kaszinót üzemeltetett itthon, ezzel pedig a kormány csupán évtizedes munkáját ismerte el.

Majd jön a kedvenc részünk az interjúból:

"- Számos jogalkotói döntés hozta kedvezőbb helyzetbe a kaszinóit. Ezek minek köszönhetőek?

- A jogszabályokat az Országgyűlés hozza, illetve az arra illetékes szervek alkotják, miért kérdezi ezt tőlem? Megjegyzem, hogy a jogszabályok mindenkire vonatkoznak, nem csak nekem kedvezőek vagy kedvezőtlenek."

Mivel már létezik egy törvény, ami szerint az üzemeltethet online kaszinót, aki fizikait is, Vajna nyilván nem hagyna ki egy ilyen szerencsés lehetőséget. Még az idén bele akarnak vágni az online kaszinózásba.

Majd Vajna szinte sajnáltatja magát, hogy mennyivel nehezebb öt kaszinót irányítani, mint egyet: ötszörös költség, miközben a játékosok száma korlátozott. Ezek a tények jelentősen behatárolják a nyereség mértékét.

Mondjuk a parlament ebben is próbált segíteni: 2012-ben betiltották a nyerőgépeket, ezzel teljes piacot teremtve a kaszinóknak. Ez az ügy azóta az Európai Bíróság előtt van, és már kártérítési perek is indultak a magyar állam ellen. Arra a kérdésre, hogy ha vesztene a magyar állam, beszállna-e Vajna a kártérítésbe, azt mondta:

- Mi közöm van nekem ehhez?

Majd azzal folytatta, hogy az államnak nem kell számítania az ő segítségére, elég adót fizetett már. 2000 és 2015 között 44 milliárd forint koncessziós díjat és játékadót. Az pedig, hogy a kormány nemrég lehetővé tette, hogy koncessziós díjat leírja a játékadóból, szerinte a világon gyakorlatilag mindenhol így van.

Ennek a jogszabálynak volt köszönhető, hogy tavaly például mivel sikeresek voltak Vajnáék kaszinói, ezért négymilliárd forintot kaptak vissza az államtól.

Szerinte igazságtalanok azok a támadások, melyek azt hányják fel, hogy a kaszinókban nem működnek NAV-hoz bekötött online pénztárgépek, hiszen ez technikailag kivitelezhetetlen lenne (aha) és amúgy is sokkal szigorúbb az ellenőrzésük, mint bármely más szektorban.

A Figyelő ezen kívül közölt egy összeállítást Vajna teljesítményéről is. Ebből az derült ki, hogy az utóbbi években igazából csak a kaszinópiacon teljesített jól, viszont a kedvező törvényi szabályozásoknak köszönhetően ott nagyon: a lap szerint idén

az öt kaszinó nyeresége elérheti a 7 milliárd forintot. Ha pedig jön az online piac is, a profit simán tízmilliárd fölé mehet.

Arról, hogy miért érte meg ekkora adókedvezményt nyújtani a kaszinótulajdonosoknak, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban azt mondta, hogy

"több szempontból is ösztönző szerepe van, így nagyobb tiszta játékbevétel elérésére, egyúttal magasabb összeg játékadó befizetésére is ösztönzi az üzemeltetőket".

- írta erről Varga, aki szerint az adókedvezménynek hála a kaszinók

"a lehető legrövidebb időn belül kiemelkedően magas jövedelemtermelő szintet érjenek el."  

És mivel majd fizetni fogják a közterheket a kaszinók után, hozzá fognak járulni a költségvetés bevételi oldalának erősítéséhez,

"így az olyan kiemelkedően fontos társadalmi célkitűzés, mint a szociális gyermekétkeztetés finanszírozásához is."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.