Saját cégét is hitelezi bankjával Matolcsy unokatestvére

gazdaság
2016 május 13., 11:17
comments 169
  • Szemerey Tamás bankja, a Növekedési Hitel Bank (NHB) legalább 7 milliárd forint hitelt nyújtott saját vagy családja érdekeltségébe tartozó cégeknek.
  • Egy esetben egy olyan cégnek adott kölcsönt a bankja, ami a konkrétan övé. Márpedig ez illegális.
  • Több másik cégnél is erősen kilóg a lóláb: formailag éppen nem Szemereyé, de egyértelműen hozzá köthető.
  • 600 milliós jelzáloghitel volt a bankjának későbbi székházán.
  • Rogán lakáslottós-fogyasztói csoportos barátainak is jutott NHB-hitel.

Matolcsy György alapítványi és jegybanki pénzekkel szépen kitömött unokatestvére, Szemerey Tamás bankári tevékenysége, mint a múlt héten bemutattuk, elég szövevényes, de alapvetően egy irányba mutat:

saját magához köthető cégeket finanszíroz bankjával,

legyen szó volt cégeiről, rokonai vagy rokonainak ismerősei cégeiről, vagy egy olyan vitorláskikötőről, ami az évtizedeken át üzemeltetett Balaton-parti diszkója mellett van közvetlenül.

Azóta a történet újabb elemei kerültek a helyükre.

A Növekedési Hitel Bank nemcsak növekedési-hitelprogramos beruházási hiteleket ad, hanem egyszerű céges banki kölcsönöket is. Utóbbiakat trükkösebb külső szemlélőként megtalálni, mivel ilyenkor a tulajdonrészekre nem feltétlenül jegyez be zálogjogot a cégbíróság. De mégis találtunk pár ilyet.

Hitel saját cégnek a saját bankból

Sőt, olyat is találtunk, ahol

Szemerey Tamás, a bankár Szemerey Tamást, a vállalkozót hitelezi.

Ez pedig a Bankonzult Energy, ami 100 millió forint kölcsönt kapott a Növekedési Hitel Banktól 2015 novemberben. Idén február óta nem közvetlen tulajdonos itt Szemerey (pedig 2008 óta folyamatosan az volt), hanem három cégén – Bankonzult, Bankonzult Immo, Bankonzult Vill – keresztül birtokolja a vállalatot, ezzel együtt nyilvánvalóan összeférhetetlen ez a helyzet a hatályos törvények (144. szakasz) szerint.

A törvény ugyanis tiltja, hogy egy bankvezető olyan cégnek adjon hitelt, amiben jelentős tulajdona van. Sőt, olyan ügylet előkészítésében sem vehetne részt a bankár, ahol az ügyfélcéghez „üzleti érdeke fűződik” neki magának, vagy közeli hozzátartozójának.

Fotó: AFP / Kisbenedek Attila
photo_camera Fotó: AFP / Kisbenedek Attila

Az erősen törvénysértőnek tűnő ügyben az NHB felügyelőbizottságán kívül – ahol többek között Szemerey Tamás unokaöccse, a Matolcsy György fiának baráti társaságába tartozó Szemerey Bertalan ül – elsősorban a pénzügyi felügyeletnek kellene lépnie. Néhány éve a Széchenyi Bank hasonló ügyében léptek is, akkor Töröcskei István bankvezető szintén a saját cégeit hitelezte, ami hozzájárult a bank engedélyének bevonásához.

A helyzetet kissé kínossá teszi, hogy a pénzügyi felügyelet 2013 óta be lett gyűrve a Magyar Nemzeti Bank alá, aminek a vezetője Szemerey Tamás unokatestvére és bridzspartnere, Matolcsy György. A felügyelet egyébként nem olyan rég kiszabott egy apró, kétmillió forintos bírságot az NHB-ra, többek között azért, mert a kis bank sorozatban megszegte az adatszolgáltatási és tőkeszámítási szabályokat.

További nagyon közeli cégek saját bankból hitelezve

De térjünk vissza a NHB által hitelezett Szemerey-közeli cégekhez.

A Kaláris-Haris Kft. 20 százalékban Szemerey Tamás és felesége tulajdona, 80 százalékban pedig Szemerey Tamás sógornőjéé. A cég tulajdonában lévő Haris köz 6. földszinti üzlethelyiségen viszont mégiscsak van a Növekedési Hitel Banknak 509 millió forint jelzáloghitele 2016 januárja óta, derül ki az ingatlan tulajdoni lapjáról. Itt is rezeg a léc az összeférhetetlenség szempontjából.

Máshol viszont rendben volt a papírmunka.

Szintén nagyon-nagyon Szemerey-közelinek tűnik a Lakásépítő T.2-Invest nevű cég. Konkrétan 2001-es alapításától 2013 augusztusig Szemerey Tamás volt a cég tulajdonosa, és egészen 2015 júniusig, tehát bőven a tulajdonosváltás utánig a Kelenhegyi út 39-ben volt a székhelye. Ez a cég 345 millió forint hitelt kapott a Növekedési Hitel Banktól (amikor még az EvoBanknak hívták, tehát 2014 júliusban). Egyébként ennek a cégnek a tulajdona a Raw Development nevű cég is, ami eddig összesen 106 millió forintot kapott a Pallas alapítványoktól, többek között az Ybl-villa projektmenedzseri feladataira:

photo_camera Mészáros Lőrinc generálkivitelez, Szemerey Tamás bonyolít és fedezetkezel.

A korábban, egészen 2015 augusztusig a Növekedési Hitelbankhoz magához tartozó NH Capital Kft.-t is hitelezi a Növekedési Hitel Bank. A hitelt 2015 októberben folyósították a cégnek, ami nem sokkal azelőtt a bankhoz tartozott, a kölcsön 150 millió forintról szól. Az NH Capital mostani tulajdonosa Hauser Zoltán, aki a 469 millió NHB-hitellel finanszírozott, szintén Szemerey-kötődésű Qut Ingatlanforgalmazó tulajdonosa is.

Szemerey tulajdonában volt sokáig a V.T.L. Kft. (azóta már Epower Systems) és annak NTSC-Finance nevű leányvállalata. Már nincs a tulajdonosok között, de most is egy jelenlegi Szemerey-alkalmazott vezeti a cégeket. Azt a múlt héten megírtuk, hogy két részben 650 millió forint növekedési hitelprogramos hitelt kaptak az NHB-tól, de ezen felül kaptak még 210 millió forint sima kölcsönt is Szemerey bankjától. Ez utóbbit két részletben, tavaly októberben, aztán tavaly decemberben. Összesen tehát 860 millió hitelt kapott a két cég az NHB-tól. Ez a hitel terheli a cég alcsútdobozi telephelyét is.

Készpénz-visszaforgatás

Van továbbá egy rejtélyes, készpénztechnológiával foglalkozó cég, a DBS Concept Kft. Tulajdonosai ugyan nem kötődnek Szemerey Tamáshoz, de az mégis érdekes, hogy a kft. bejegyzésekor Szemerey fő cége, a Bankonzult fizette az illetéket, és hogy egy másik Szemerey-kötődésű cég, a Tisza Elektrometál telephelyét használják.

Ez a 2015 elején alapított kft. nagyon készül valamire.

A cég összesen 510 millió forint hitelt kapott Szemerey bankjától:

először 2015 októberében 260 milliót, aztán 2015 decemberben még 250 milliót. Nem sokkal később pedig a Szemerey Tamás unokatestvére, a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank bevizsgálta és engedélyezte a cég által fogalmazni tervezett bankjegy-visszaforgató gépet, ezt a Fujitsu G60 modellt:

photo_camera Fujitsu G60.

A készpénz-visszaforgatás arról szól, hogy egy ATM-ből nem csak ki lehet venni a készpénzt, hanem be is lehet tenni, ami aztán azonnal megjelenik a kedvezményezett bankszámláján. Ez a technológia elég hasznos lehet, de több környékbeli országgal ellentétben Magyarországon még nem terjedt el. A készpénz-visszaforgató gépek segítségével a bankok vagy a sok készpénzzel dolgozó kiskereskedők egy csomó költséget megtakaríthatnak, hiszen ezekkel nem kell minden alkalommal kézzel összeszámolni és fizikailag elszállítani az összes bankót.

Viszont, mint készpénz-logisztikai szakértőktől megtudtam, a Szemerey-közeli cég által engedélyezett modell túl kis teljesítményű ahhoz, hogy a rendes ATM-ekbe beépítsék. Valami más funkciója lehet majd a DBS Concept gépének, a cég tulajdonában álló tárgyak alapján arra is következtethetünk, hogy egy olyan csekkautomatát akarnak összerakni, mint amivel korábban a Széchenyi Bank is befürdött.

7 milliárdos önhitelezés

Az új információk birtokában újraszámolhatjuk, mennyivel hitelezi Szemerey saját bankjával a saját érdekeltségeit vagy azokat, ami köthetők hozzá, azon felül, amit a korábbi cikkben láttunk.

  • Saját cége, a Bankonzult Energy – 100 millió.
  • Jelzálog a Haris közi ingatlanon – 500 millió.
  • NH Capital – 150 millió.
  • Lakásépítő T.2-Invest – 345 millió.
  • V.T.L. / Epower Systems – még 210 millió, összesen 860 millió.
  • DBS Concept – 510 millió.

Valójában tehát nem csak 1,9 milliárd forinttal hitelezi a hozzá nagyon közeli cégeket, hanem, ha hozzáadjuk a fentebb felsorolt NHB-hiteleket, 3,7 milliárddal. De ha beleszámoljuk a rokonok cégeinek juttatott (összesen 1,2 milliárd, amiből 405 millió Matolcsy Ádám cégének ment), illetve unokaöccsei baráti körének (1,3 milliárd) és a balatoni kikötőknek (1,3 milliárd) folyósított növekedési hiteleket, akkor

máris 7 milliárd forintnál járunk.

Ehhez képest elenyésző összegben mentek hitelek olyan embereknek, akik nem tartoznak Szemerey legszűkebb körébe. De azért ilyen is volt.

Rogán lakáslottós barátainak is jutott NHB-hitel

Emlékeznek még a Nemzeti Otthonteremtési Közösségekre? A gyakorlatban még nem működik ez a korábban gyakorlatilag betiltott, latin-amerikai típusú lehúzós fogyasztói csoportos üzleti modell, amely Rogán Antal közbenjárására milliárdos adófizetői támogatást kaphat. Az viszont biztos, hogy gyakorlatilag csak egy cégcsoport lesz képes arra, hogy nemzetileg támogatott lakáslottó-csoportot indítson: a Carion Holding Zrt., illetve két leányvállalata, a Carion Zrt. és a Poligrupo Zrt.

Idén március 30-án írták alá az 500 millió forintos hitelről szóló szerződést a Növekedési Hitel Bankkal.

Éppen másfél héttel az után, hogy megjelent a cikkünk arról, hogy gyakorlatilag a Carionra szabták a nok-törvényt.

Az orvos unokatestvér és a jelzálog alatti bankszékház

Érdekes a Növekedési Hitel Bank székházának – egyben egészen a közelmúltig bankfiókjának – története is. Ez a Gellérthegy idilli részén, a Kelenhegyi út 39-ben van, és 2014 nyarán még így nézett ki:

Most viszont már így:

Nincs sok változás, csak kettő: eltűnt a Szemerey Medical felirat az épület homlokzatáról, a kapun lévő táblát pedig felváltotta egy NHB-s.

Mi történt?

Az épület 2003-ban került Szemerey Bankonzult nevű cégének birtokába, néhány vállalatának sokáig ez volt a székháza. Szinte rögtön rákerült egy félmilliárd forintos hitelt fedező OTP-s jelzálog, amit 2008 augusztusban – éppen a pénzügyi válság előtt – egy 600 milliós CIB Bankos jelzáloghitel váltott fel. Az ezt követő években Szemerey orvosközpontot tervezhetett az épületbe Szemerey Balázs István nevű, foglalkozása szerint plasztikai sebész unokatestvérével. Ez lett volna a fenti homlokzaton olvasható Szemerey Medical, az épületet is eladta 2011-ben a Bankonzult ennek a cégnek, ami szintén Szemerey Tamás tulajdona.

A történet azonban 2014 nyarára teljesen zátonyra futott. Erről Szemerey Balázs István nyílt leveléből értesülhetett a közvélemény, ahol a plasztikai sebész egészen súlyos dolgokkal vádolja meg a szerinte akkor anyagi gondokkal küszködő Szemerey Tamást. A Szemerey Medical honlapja már nem is él, de a Facebook-oldala még megvan, itt belülről is meg lehet csodálni a plasztikai sebészetnek felújított, végül bankszékházi funkciót betöltő épületet. A céget pedig átnevezték Szemerey Investnek, most ez birtokolja az ingatlant.

Csak 2014 novemberben, két hónappal Szemerey Tamás bankjának indulása után került le a jelzálog a Kelenhegyi úti ingatlanról. Akkor már megindult a likviditás az újonnan vásárolt bankból a Szemerey-közeli cégekhez.

Mindenesetre Szemerey úgy vette meg 2014 őszén az EvoBankot, amit rögtön átnevezett Növekedési Hitel Banknak, hogy a tulajdonában lévő gellérthegyi ingatlanon több mint félmilliárd forint jelzáloghitel volt.

photo_camera A Bankonzult-érdekeltségek Piroska utcai székháza.

A Bankonzult-cégek Piroska utcai központján egyébként most is van egy 117 millió forintos jelzáloghitel, a Gránit Banké. Ez a bank egyébként még háromszázharminc milliós összeggel hitelezi a Bankonzult cégeket.

Szemerey Tamás gondolataival búcsúzom:

"Ehhez ismerni kell Matolcsy Györgyöt: a családban eddig még senkinek nem intézett el semmit. Azt remélem, ez a kormány az elődjével ellentétben végre szakít a mutyik világával. Ha nem lesznek protekciók, s megszűnnek a kijárások, akkor talán én is jobban tudok majd érvényesülni. Üzletemberként mindig különösen ügyeltem arra, hogy vállalkozásaim ne kerüljenek a politika közelébe. Aki több száz család megélhetését biztosítja, nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy cége bármely politikai irányvonal felé kiszolgáltatott legyen. Ha visszagondolok, a rendszerváltás óta sosem akkor jutottam igazán előrébb, amikor a Fidesz volt hatalmon." (Szemerey Tamás, Heti Válasz, 2012)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.