Az amerikai bíróság eltiltotta a női fociválogatottat a sztrájktól

A világbajnok amerikai női focicsapat a fizetésekben tetten érhető diszkrimináció miatt gondolkozott egyre komolyabban a sztrájk lehetőségén. Öt játékos még márciusban indított per az egyenlő munkafeltételek bizottságánál. Azt kifogásolták, hogy

a női játékosok néha csak negyedannyit keresnek, mint a férfiak, miközben a nők legalább nyertek már világbajnokságot is.

Az igazságtalan fizetések miatt játékosok szakszervezete ugyan nem hirdetett hivatalos sztrájkot, de fontolóra vették az ötletet. Az Egyesült Államok Futball Szövetsége azonban megelőző csapásként per indított ellenük, nehogy a csapat bojkottálja a riói olimpiát.

A bíróság most a Szövetségnek adott igazat, így a csapatnak egy 2013-as szerződésük értelmében nincs joga sztrájkolni, mert azzal elfogadták a feltételeket. A játékosok azt mondták, folytatni fogják a küzdelmet az igazságosabb fizetésekért. (BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.