Megszűnik a kórházak minden gazdálkodási önállósága

Egészségügy
2016 június 08., 02:29
comments 137

Jogilag minden kórház beolvad a tervezett kancelláriákba, és ezzel gyakorlatilag megszűnik a kórházak gazdasági önállósága - írja az egészségügyi államtitkárság által javasult kormány-előterjesztésére hivatkozva a Magyar Idők.

A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház központi sterilizáló egysége 2016. február 16-án, az ünnepélyes átadás napján. Ilyen nincs minden kórházban, ezért is terjedhetnek gyorsan a kórházi fertőzések.
photo_camera A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban a múlt héten avatták a sterilizálót. Ilyen nincs minden kórházban, ezért is terjedhetnek gyorsan a kórházi fertőzések. MTI Fotó: Komka Péter

Az MTI szemléje szerint a szerdán megtárgyalásra kerülő tervezetből az derül ki, hogy 8-10 intézmény tartozik majd egy kancelláriához, és az államtitkárság az új rendszertől már 2017-ben tízmilliárd forintos nagyságrendű megtakarítást vár.

A kormányközeli lap azt írja, az államtitkárság három verziót dolgozott ki, és mindegyik csökkentené a kórházi főigazgatók autonómiáját és helyi érdekérvényesítő képességét, de ezáltal hatékonyabb és átláthatóbb lehet a gazdálkodás, és "több korrigálásra lesz lehetősége az ágazatirányításnak azzal, hogy külön irányítás alá helyezik a háttér- és a szakmai kiszolgálófunkciókat."

Valószínűleg a kormány a legradikálisabb tervet fogadja el, amivel az intézmények minden gazdasági önállósága megszűnik, és jogilag teljesen a kancelláriákba olvadnak majd bele "nem költségvetési szervként működő, jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egység formájában". A kancellároknak még szélesebb hatáskörük lesz, és egyes szakmai kérdésekben is dönthetnek majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.