Oroszországban a minisztérium irányította az atléták doppingolását

sport
2016 július 18., 12:44
comments 4

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli játékokról lefolytatott vizsgálatának eredményeit, melyek nyomán államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

Richard McLaren, a WADA-nyomozás vezetője hétfőn Torontóban bejelentette: a 97 oldalas anyag számos bizonyítékot tartalmaz a csalássorozat központi szervezéséről és az orosz sportminisztérium főszerepéről.

"A minisztérium irányította, ellenőrizte és felügyelte a manipulációkat, melyekben részt vett a belföldi titkosszolgálat és az élsportolók edzőcentruma is"

- közölte a kanadai szakértő, hozzátéve, több ezer adatot értékeltek ki, és kitörölt adatokat is helyreállítottak.

A vádak szerint több orosz sportoló is doppinggal szerzett aranyérmet Szocsiban és 15 orosz dobogós használhatott tiltott szereket.

Oroszország tagadta a vádakat. A leleplezést elindító Grigorij Rodcsenkov, a felfüggesztett moszkvai laboratórium korábbi vezetője - aki az Egyesült Államokba költözött - azt mondta, hogy az orosz titkosszolgálatok kicserélték a sportolók mintáit, illetve hogy ő személyesen készített olyan szert, amelyet a férfi sportolók viszkijébe és a nők martinijébe kevertek bele.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a 2014-es téli olimpiával kapcsolatos vizsgálat eredményeinek nem lesz következménye a riói játékokra. Kijelentette ugyanakkor, hogy ha megállapítják Oroszország intézményes felelősségét, akkor a NOB azonnal reagálni fog.

Mivel Oroszországban nem működik megbízhatóan a doppingellenes rendszer, az orosz sportolók csak egyedi engedéllyel vehetnek részt a riói olimpián. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) korábbi döntése értelmében az orosz atléták nem indulhatnak nemzetközi versenyeken, így a riói olimpián sem. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.