Hermetikusan lezárta a Teréz körutat a rendőrség

bűnügy
2016 szeptember 25., 05:23
comments 1181

Anarki kollégánk a szombat esti Teréz körúti robbanás - robbantás? - közvetlen szomszédságában lakik. Reggeli terepszemléje alapján a rendőrség hermetikusan lezárta az egész környéket az Oktogontól a Wesselényi utcáig, mellékutcákkal bezárólag.

"A Király utcánál fehér kezeslábasba öltözött dns-gyűjtők szedegetik a csikkeket" - írja. A környéken rengeteg rendőr áll négy-ötfős csoportokban.

Egy, a körúton lakó olvasónk a kutyáját vitte volna sétálni, de a rendőrök nem engedték ki a házból. Azt mondták, hogy ha elhagyja a házat, akkor a területről is azonnal ki kell mennie, vagy maradhat az épületben. Azt mondták neki, hogy délután ötig le lesz zárva a környék, ahol a nyomozók most minden lakást végig járnak adatokat gyűjtve.

UPDATE 9:47: Az M1 értesülései szerint azokat a környéken lakókat, akik most térnének haza, a rendőrök beengedik a lezárt területre.

Keveset tudunk

A robbanásról a hivatalos tájékoztatás alapján nem sokat tudni. Az elérhető nyilvános rendőrségi és katasztrófavédelmi sajtóközleményekben még mindig

ismeretlen eredetű robbanást

emlegetnek, amelyben ketten - két rendőrjárőr - sérültek meg. A rendőrség a legutóbbi közleményében a lakosság segítségét kérte a történtek feltárásához.

Egy, a szerkesztőségünknek megküldött hivatalos rendőrségi megkeresés - tehát nem sajtóközlemény - szövegezése szerint viszont

több emberen elkövetett emberölés gyanújával

nyomoznak. A rendőrség egyelőre nem válaszolt ezzel kapcsolatos megkeresésemre, így egyelőre ezt az ellentmondást még nem sikerült feloldani.

UPDATE 11:09: Az Indexnek, ami hasonló tartalmú megkeresést kapott az NNI-től, sikerült választ kicsikarnia a rendőrségtől. Azt mondták, hogy a nagy kavarodásban kimaradhatott a "kísérlet" szó a megfogalmazott gyanúból. Azt is mondták, hogy ez abból a szempontból mindegy, hogy a lakosság segítségét kérik. Abból viszont aligha, hogy míg a több emberen elkövetett emberölés gyanúja halottakat is feltételez, a kísérlet gyanúja már nem.

A nyomok robbantásra utalnak

A szemtanúkra hivatkozó sajtóbeszámolók szerint a robbanás helyszínén a rendőrök bűncselekményt emlegettek. Szintén szándékosságra utal, hogy az MTI a helyszínelésről kiadott fotóin az aszfalton heverő, bekarikázott szögek látszanak, ez megerősíteni látszik a Népszabadság értesüléseit, melyek szerint szöges bomba robbant a használaton kívüli Teréz körúti üzlet előtt.

A szöges bombák lényege, hogy a robbanás miatt szétrepülő szegek sérüléseket okozzanak a környéken tartózkodó emberekben. Emiatt érdekesnek tűnik a robbanás helyszíne, az üresen álló üzlet. A körútnak ez a szakasza határos a bulinegyeddel, de már az átellenes oldalon van, ami nem túl forgalmas.

Olvasóink beszámolói szerint amúgy a környéket már a robbanás előtt lezárták. Egyiküknek az Oktogontól a Jókai téren át hazafele tartva már rendőrkordonokat kellett kerülgetnie, a robbanást viszont már otthonában hallotta. Ez alapján elképzelhető, hogy a rendőrség bejelentésre reagálva kezdte meg a környék lezárását, egyben arra is magyarázat lehet, hogy a robbanásban miért egy járőrpáros sérült meg.

UPDATE 10:33: Más olvasóink is beszámoltak az Andrássy úti lezárásról, de azt írják, hogy az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út közti lezárás oka egy, az Operánál tartott rendezvény volt.

Az esettel kapcsolatban kérdéseket küldtem a rendőrségnek, de választ még nem kaptam.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.