Letelepedési kötvények? Szaros kis történet, mondja a fideszes EP-képviselő

2016 szeptember 29., csütörtök 6:27
  Schöpflin György. Fotó: A képviselő Facebook-oldaláról

Orbán Viktor nem finomkodik, ha migránsokról kell beszélni - kivéve, ha van elég pénzük. Így kezdődik a Politico cikke a népszavazás legszebb csavarjáról, a letelepedési kötvények burjánzásáról az idegenellenes kampány közepén.

A cikk megjegyzi, miközben Orbán politikájának középpontjába állította a migráció elleni harcot, csendben EU-s letelepedési engedélyeket, ezzel pedig a vízummentes mozgás lehetőségét árulja EU-n kívüli állampolgároknak 300 ezer euróért.

A kötvényeket Ororszországban, Kínában, Törökországban, Iránban, Szaúd-Arábiában és az Öböl-országokban is hirdetik. Hasonló kötvényprogram egyébként létezik több uniós országban Spanyolországtól Máltán keresztül Ausztriáig.

A magyar program viszont azért különleges, mert a kötvény árát öt év alatt a vásárlók nagy részben (a jutalékon kívül) visszakapján az államtól.

"Ez a legjobb dolog, amivel szabadon utazhatok az EU-ban"

- lelkendezett egy bangladesi üzletember a Politicónak. Azt mondta, a legfőbb vonzerő számára ez volt, mert egyébként bangladesiként problémás az utazás az EU-n belül. 3659 ember igényelt eddig letelepedési engedélyt, ebből 3649 meg is kapta.

Ana Gomes portugál szocialista EP-képviselő szerint az ilyen üzletek aláássák a Schengen-övezet integritását. Schöpflin György fideszes EP-képviselő viszont a Politicónak azt mondta:

"Ez egy jelentéktelen program, és teljesen követi az európai mainstreamet. Ha hírszerkesztő lennék, azt mondanám, ez csak egy szaros kis sztori."

"Chickenshit issue", fogalmazott egészen pontosan.