Donald Trump az USA elnöke

  • A republikánus párt jelöltje szerdára virradóra meggyőző fölénnyel győzte le ellenfelét, a demokrata színekben induló Hillary Clintont az amerikai elnökválasztáson.
  • Donald Trump még olyan államokban is győzni tudott, ahol hagyományosan a demokrata jelöltek szokták megszerezni a többséget.
  • A közvélemény-kutatások inkább Clinton győzelmét jósolták, Trump a végeredmény mindenkit váratlanul ért.
  • Clinton telefonon gratulált Trumpnak, Barack Obama a Fehér Házba várja utódját, az Amerikai Egyesült Államok 45. elnökét.

Áder is gratulált táviratban

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján angolul olvasható üzenetben az áll: a választás végeredménye tükrözi az amerikai emberek változás és megújulás iránti vágyát egy nehéz időszakban, amelyben mindannyiunknak számos kihívással kell szembenéznie hazájában és a nagyvilágban. Áder szerint az Egyesült Államokkal fennálló, a közös értékeken, a szabadságszereteten és a demokrácia iránti elkötelezettségen alapuló történelmi partnerségünk segíteni fog abban, hogy együtt feleljünk meg ezeknek a kihívásoknak. Megírta Trumpnak azt is, hogy nemrég ünnepeltük a diktatúra és a külföldi elnyomás ellen kirobbant 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóját, meg azt is, hogy a magyarok készek folytatni az együttműködést az Egyesült Államokkal az észak-atlanti szövetség keretein belül a béke megőrzése és a nemzetközi biztonság erősítése érdekében. És vélhetően az elmúlt évek fagyosabb viszonya miatt azzal zár, hogy reméli: a két nemzet közötti hagyományos barátság és bizalom ismét megerősödik a következő esztendőkben. (MTI)

Justin Trudeau türelmetlenül várja, hogy a közeljövőben Trumppal dolgozhasson

A kanadai miniszterelnök a márciusi fehér házi látogatása során Trump megnevezése nélkül még elítélően nyilatkozott "a félelmen, intolerancián és gyűlöletkeltésen alapuló politikákról", szeptemberben pedig óva intett az izolációs tendenciák követésétől. Aztán egyre óvatosabb lett, majd ebből lett az, ami a címben olvasható. (MTI)

A szír lázadók összeomlottak Trump győzelme miatt

Ami nem meglepő, miután Trump a kampányban az egyik tévés vitában azt mondta, hogy Iránra és Oroszországra hagyná a szíriai konfliktus rendezését. Az oroszok már most is bombázzák a lázadókat. Amerika eddig sem támogatta teljes mellszéleséggel a lázadókat, bírálták is amiatt a leköszönő Barack Obamát, hogy cserbenhagyta őket, mert a kormányerők vegyifegyver-használata ellenére sem avatkozott be, de már a visszafogott támogatásban sem bíznak. "Trump állításainak és Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fűződő viszonyának tükrében úgy vélem, hogy bonyolódni fog a helyzet. Szerintem ez nem tesz jót a szíriai ügynek" - mondta Zakaria Malahifdzsi, egy aleppói székhelyű ellenzéki csoport tagja. Eközben Aszad rezsime örömmel fogadta az amerikai választás végeredményét, és élőben közvetítette az állami tévé Trump győzelmi beszédét. (MTI)

Mexikó nem támogatja Trump ötletét, hogy ők fizessenek a határt lezáró falért

Enrique Pena Nieto mexikói elnök nem Donald Trumpnak, hanem az Egyesült Államoknak küldött üdvözletet a választási folyamatért, de kijelentette, hogy kész együttműködni a győztessel, Donald Trumppal.

Claudia Ruiz Massieu mexikói külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy Trump győzelme "minden bizonnyal meg fogja változtatni" a kétoldalú kapcsolatokat, de majd meglátják, milyen elnök lesz.

Azt nehezen felejtik az országban, hogy Trump a kampányban erőszaktevőknek és kábítószer-kereskedőknek nevezte a mexikói bevándorlókat, és azzal fenyegetőzött, hogy falat építtet a két ország határán, amit Mexikóval fizettet ki. Azt is kilátásba helyezte, hogy deportáltatja a mexikói illegális bevándorlók millióit, és megakadályozza, hogy hazaküldjék keresetüket. A külügyminiszter a televízióban leszögezte, hogy Mexikó nem fog fizetni a határt lezáró falért. (MTI)

Az Amerikai Egyesült Államok megválasztott elnökének összes eddigi filmszereplése


Nem egy Ronald Reagan, de azért így is erős: Kaliforniába jöttem, Reszkessetek betörők és a többi bohókás Trump-feltűnés.

Clintonra többen szavaztak, mint Trumpra, mégis Trump lesz az elnök

Több államban még mindig számolják a szavazatokat, de a jelenlegi összesítés alapján úgy tűnik, hogy Hillary Clintonra többen szavaztak, mint amennyien Trumpra. Az Egyesült Államokban azonban nem közvetlenül választják az elnököt, hanem elektorok útján, és az elektori rendszer miatt Trump győzelme így is biztosított.

Gyorselemzés: 10 tanulság, amit a Demokrata Párt levonhat az idei amerikai elnökválasztásból

1. Cock-a-doodle!

2. Yippie-kai-yay!

3. Oh boy, oh boy, oh boy!

4. Yabba-dabba-doo!

5. Gabba gabba, hey!

6. Shoop da whoop!

7. Boom-shaka-laka!

8. A-wop-bop-a-loo-bop-a-lop-bam-boom!

9. Yeeeeeeeeeeeeeeeeee ha!

10. Ski-bi dibby dib yo da dub dub, yo da dub dub, ski-bi dibby dib yo da dub dub, yo da dub dub. Ba-da-ba-da-ba-be bop bop bodda bope, bop ba bodda bope, be bop ba bodda bope, bop ba bodda!!!

És ez még nem minden! További érdekességek:

Merkel is gratulált Trumpnak

Angela Merkel német kancellár gratulált Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez. A kancellár berlini sajtónyilatkozatában kiemelte: Németországnak az Európai Unión kívül az Egyesült Államokkal van a „legmélyebb kapcsolata”. A két országot értékek kötik össze: „a demokrácia, a szabadság, és az ember jogainak és méltóságának tisztelete, függetlenül származástól, bőrszíntől, vallástól, nemtől, szexuális orientációtól vagy politikai meggyőződéstől” – mondta Merkel, aki „ezen értékek alapján szoros együttműködést” ajánl az USA következő elnökének. A CDU elnöke pártpolitikusként és kormányfőként sem kommentálta a választási kampány során az elnökjelöltek tevékenységét, ellentétben a koalíciós társ szociáldemokraták vezetőivel, akik élesen bírálták Trumpot (Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter a gyűlölet prédikátorának nevezte a republikánusok győztes jelöltjét). (MTI)

A Jobbik felelős és bölcs munkát kíván Trumpnak

A párt közleménye: „Minden előzetes közvélemény-kutatást megcáfolva Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást. Mi, magyarok, tiszteletben tartjuk más népek jogát a sorsuk alakítására és ugyanezt várjuk mindenkitől. Ezért a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevében gratulálok az új elnöknek! A magyar–amerikai kapcsolatok javulása mellett felelős és bölcs munkát kívánunk Donald Trumpnak.”

Putyin táviratban gratulált Trumpnak

A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin kifejezte reményét, hogy a megválasztott republikánus párti amerikai elnökkel együtt tud majd működni azért, hogy kivezessék az orosz-amerikai kapcsolatokat a válság állapotából, megoldják a nemzetközi politika aktuális kérdéseit, és hatékony válaszokat találjanak a globális biztonság elleni kihívásokra. Az orosz elnök biztos benne, hogy „a Moszkva és Washington közötti, az egyenlőségre, a kölcsönös tiszteletre és egymás álláspontjának reális figyelembe vételére épülő, pozitív párbeszéd kiépítése megfelel országaink népei és az egész nemzetközi közösség érdekeinek”. (MTI)