Újra megállapodott a békében a kommunista lázadókkal a kolumbiai kormány

külföld
2016 november 13., 06:15
comments 19

Október 2-án, a magyarországi menekültellenes népszavazással egyidőben Kolumbiában a több évtizedes polgárháborút lezáró békemegállapodásról szavazhattak a választók, és a világ megdöbbenésére elvetették azt.

Hat hét elteltével a kolumbiai kormány és a kommunista lázadók, a FARC képviselői a kubai Havannában megállapodtak a békemegállapodást átdolgozásáról. Azt egyelőre nem tudni, hogy az újabb megállapodást is népszavazásra bocsátják-e. Az mindenesetre már tény, hogy az eredeti megállapodást ellenző egykori elnök, Alvaró Uribe már most azt követeli, hogy addig ne véglegesítsék a megállapodás szövegét, amíg ő nem tanulmányozhatta azt.

Az új megállapodás szerint a FARC-nak minden vagyonával el kell számolnia, és abból kell majd kárpótolni a több évtizedes polgárháború áldozatait. Cserébe tíz képviselőhelyet garantálnak nekik a kolumbiai parlamentben, de ez nem jelent automatikus képviselőséget a szervezet vezetőinek, akiknek ettől még indulniuk kell a választásokon. (Via MTI. Címlapképünkön Alvaró Uribe exelnök, a békemegállapodás bukásának tán egyetlen nyertese.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt