A legnagyobb amerikai olajvállalat Putyin-közeli vezére lehet Trump külügyminisztere

2016 december 10., szombat 19:03
165

Több amerikai hírügynökség is gyakorlatilag tényként számol be arról, hogy Donald Trump eldöntötte: Rex Tillerson, az Exxon Mobil elnök-vezérigazgatója lesz a külügyminisztere. Korábban főleg Mitt Romneyt és Rudy Guilianit tartották esélyesnek a posztra, előbbi választása a mérsékeltek felé, utóbbié a keményvonalasabbak felé lett volna gesztus.

Ehhez képest Tillerson kiválasztása inkább Trump saját irányvonalának megerősítését jelentheti, már ha tényleg be is jelentik a jövő héten. A dolog mindenesetre elég gyanús: Tillerson ma is járt a Trump Towerben, és Trump emberei telebeszélték a sajtót, hogy a főnök őt választotta.

Tillersonnak – Trumphoz magához, és kormányának sok más tagjához hasonlóan – soha nem volt még választott politikai tisztsége vagy bármilyen más állami tapasztalata. Igaz, tíz éve vezeti a legnagyobb amerikai olajvállalatot, ami általában a világ legértékesebb tőzsdei vállalata is egyben (főleg amikor magasabb az olajár).

Rex Tillerson és Vlagyimir Putyin 2011-ben. AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / ALEXEY DRUZHININ Fotó: ALEXEY DRUZHININ

Viszont elég jóban van Putyinékkal, hosszú ideig Oroszországban dolgozott, a legmagasabb orosz állami kitüntetést is megkapta, de ami ennél is fontosabb: kulcsszerepe volt abban az 500 milliárdos olajtermelési üzletben, amit az Exxon és a Rosznyeft hoztak össze még 2011-ben, az ukrajnai orosz agresszió előtt. A két olajóriás egymilliárd hordónyi kőolajat talált a Jeges-tengerben, de az üzletet jegelni kellett a szankciók miatt. Emiatt Tillerson cége egymilliárd dolláros veszteséget könyvelt el, és maga a vezérigazgató a szankciók hangos kritikusa lett.

További csavar, hogy Tillerson helyettese az a John Bolton lesz, akit a legeslegnagyobb amerikai háborúpárti héjának tartanak, és többször érvelt már Irán lebombázása mellett. (Reuters, NBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt