A szexuális erőszaktól és a magánytól félnek a legjobban a magyar középiskolások

2016 december 12., 08:20
comments 91

Több mint ezer középiskolás fiatalt kérdezett meg országszerte az SOS Gyermekfalvak arról, hogy milyen félelemeik, vágyaik vannak.

A felmérés szerint

  • minden második gyerek arról vallott, hogy szorong valami miatt (56,6%),
  • a válaszadók 41,3 százaléka pedig nem bízik magában.
  • Majdnem minden harmadik középiskolás érzi úgy, hogy a szülei nem elégedettek vele.

"A szorongás az elvált szülők gyerekei és a gyermekvédelmi gondoskodásban élők között 7 százalékkal magasabb. A gyerekekkel dolgozó szakemberek egyik legnagyobb kihívása, hogy feloldják a szorongást és visszaadják önbecsülésüket. A legidőigényesebb munka a bizalom kialakítása, ez kell ahhoz, hogy egy gyerek el tudjon kezdeni fejlődni. Ebben nincs különbség állami gondozott és családban élő gyerek között,"

mondta Szlankó Viola, az SOS Gyermekfalvak pszichológusa. Arra kérdésre, hogy mitől félnek a legjobban,

  • 35,8% úgy válaszolt, hogy attól, hogy elszakítják a testvérétől,
  • 29,5% pedig attól, hogy elválnak a szülei.

Az SOS felméréséből kiderül, hogy

megdöbbentően magas azoknak a középiskolásoknak az aránya, akik fokozottan félnek a szexuális erőszaktól.

A lányok fele, míg a fiúk 18 %-a nagyon tart ettől.

"A médiában az elmúlt időszakban nagyobb teret kapnak a szexuális abúzusok, a gólyabáltól egészen az uszodai erőszakig, ami még közelebb hozza a lányokhoz a szexuális erőszak veszélyét, úgy érezhetik, szinte a mindennapok részévé vált. Eközben az iskola és a szülők is hadilábon állnak a szexuális felvilágosítással. Teljesen természetes, hogy mostanra ez odáig fajult, hogy a fiatalok félnek, hiszen rengeteg a fenyegető hír, miközben nincsenek önvédelmi eszközeik, információik, és nem tudják, hova forduljanak, ha bántják őket,"

mondta Szlankó. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.