Matolcsyék lenullázták Magyarország aranytartalékát

gazdaság
2017 január 06., 11:16
comments 588

Novemberben még volt 110 millió eurónyi (34 milliárd forint) aranytartaléka az országban, mostanra már nincs. A Magyar Nemzeti Bank megszabadult tőle.

A teljes lenullázásra húsz év óta biztosan nem volt példa, az ezt megelőző adatok nem érhetőek el.

Az aranykiárusítást a Portfolio vette észre, amikor utánanéztek, mitől estek az év végére 767 millió euróval 24,384 milliárd euróra Magyarország nemzetközi tartalékai.

Hogy miért adták el Matolcsyék az összes aranyat, annak nincs indoklása. Annak pedig különösen nincs, hogy miért akkor, amikor 10 havi mélyponton 1150 dollár körül járt az árfolyam. Az MNB elmúlt évei pont nem arról szóltak, hogy pénzszűkében lenne, és hirtelen üzletelésekre kényszerülne.

A lap azt írja, hogy az aranytartalékoktól több alkalommal nagyobb tételekben 1998 előtt szabadult meg az MNB. A tartalékokon belüli aranyeladás, illetve a pozíció csökkentése nem üt el érdemben a nemzetközi trendektől, igaz vannak olyan országok, amelyek éppen nagy aranyfelhalmozók az elmúlt években (pl. Kína).

UPDATE: Az MNB reagált cikkünkre. Azt írják, hogy nem igaz, hogy eladták volna az aranytartalékot: a pontos megfogalmazás szerintük az, hogy „a korábbi betéti jellegű aranyra szóló követelés helyett az MNB arany-deviza swap ügylet keretében fekteti be az aranytartalékot, azaz derivatív jellegű aranyra szóló követelése jelenik meg”, ezt pedig az MNB mérlegében máshová írják be. Magyarul az aranyat egy aranyra szóló jövőbeli követelésre cserélték, de ez az MNB szerint ugyanúgy aranytartaléknak számít. Az viszont nem nyilvános, hogy pontosan milyen eszközöket mire cseréltek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.