Felszámolja a kormány a fóti gyermekvárost

oktatás
2017 január 18., 22:06
comments 122
A fóti Károlyi István Gyermekközpont központi épülete
photo_camera A fóti Károlyi István Gyermekközpont központi épülete 2017. január 18-án. Fotó: MTI / Bruzák Noémi

2019-ig teljesen átalakítaná a gyermekvédelmi rendszert a kormány, többet nem lesznek ilyen célból fenntartott tömegszerű intézmények, helyettük több, kisebb kapacitású létesítményt jön létre. Ennek az átalakításnak részeként a kabinet 2018-ig bezárja a fóti gyermekotthont.  

A különleges ellátást igénylő gyerekeket Hatvan városába, a speciális gondozást igénylők Zalaegerszegre és Kalocsára kerülnek. A kísérő nélküli kiskorúakról és a migráns gyerekek sorsáról a tudósítás nem ejt szót. Fóton a gyermekek mellett 150 gondozóról kell gondoskodnia a kormánynak.

Szerdán Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, egyben a fóti térségért felelős országgyűlési képviselő és Czibere Krály szociális ügyekért felelős államtitkár tartottak sajtótájékoztatót az ügyben.

A koncepció szerint a kisebb befogadóképességű intézmények nem külterületeken, inkább a városok belvárosában kapnának helyet, ezzel is segítve a gondozásban nevelkedők integrációját.

Az intézménynek idáig otthont adó Károlyi-kastély sorsáról Tuzson annyit mondott, hogy a nagyjából 500 millió forintot igénylő felújítás után (!) a helyi lakossággal közösen szeretnék megtalálni a legjobb megoldást. (napi.hu / MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.