Trump már elnök, úgyhogy Izrael építkezésbe kezd a megszállt területeken

külföld
2017 január 22., 17:17
comments 342

566 új lakás építésére adott ki engedélyt a jeruzsálemi önkormányzat vasárnap olyan telepeken, amelyek az 1967-ben megszállt, Kelet-Jeruzsálemhez tartozó részeken vannak.

Az izraeli kormány és a város már régóta tervezi, hogy az eredetileg a palesztinok fennhatósága alá tartozó, de 50 éve elfoglalt területre újabb zsidó lakónegyedeket építsen.

A telepek építését az Obama-kormány ellenezte, mert úgy vélekedtek, hogy erősen hátráltatják a béke lehetőségét a palesztinokkal.

Donald Trump viszont nagy támogatója az izraeli terjeszkedésnek.

Tavaly decemberben az ENSZ biztonsági tanácsa nyilatkozatban ítélte el az újabb telepek építésének tervét. Ez úgy volt lehetséges, hogy a korábbi szokásával ellentétben az USA nem vétózta meg az Izraelt elítélő javaslatot, hanem tartózkodásával lehetővé tette elfogadását.

Ennek nyomán az izraeli kormány felkérte a város vezetését, hogy halasszák el a telepek építéséről szóló végleges döntést. Mostanáig vártak.

Ahogy Jeruzsálem alpolgármestere a döntés után mondta: "Azt mondták, hogy várjuk meg, amíg Trumpot beiktatják, hiszen neki nincs gondja a jeruzsálemi építkezéssel. Változtak a játékszabályok Donald Trump elnökké válásával. Nincs már megkötve a kezünk, mint Barack Obama idején volt."

Vasárnap telefonon beszél Trump az izraeli miniszterelnökkel, Benjamin Netanjahuval, közölte az izraeli kormány. Azt szivárogtatják, hogy Trump megígéri majd, hogy az USA nagykövetségét átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe. Ez azért fontos szimbolikus gesztus, mert a világ legtöbb országa nem ismeri el fővárosnak Jeruzsálemet, mert a keleti fele megszállás alatt van. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.