Nagyon nem szeretné a magyar kormány, hogy felálljon az európai ügyészség

POLITIKA
2017 január 31., 08:01
comments 152

A magyar kormány azért nem támogatja az európai ügyészség felállítását, mert az nem lenne hatékony - mondta Kecsmár Krisztián, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára a Magyar Hírlapnak.

Az államtitkár szerint Magyarország az elejétől kezdve konstruktívan vesz részt az új európai szervezet létrehozásáról folyó tárgyalásokban, még akkor is, ha szakmai indokok alapján nem támogatja az érintett jogszabálytervezetet. Hozzátette: az európai ügyészség az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények feltárására szakosodna, ami a magyar büntető törvénykönyv szerint a költségvetési csalást, hivatali vesztegetést és a hűtlen kezelést foglalja magába, ha uniós pénzügyi érdeket sért. Emellett a legújabb tervek szerint az áfacsalásokkal is foglalkozna az európai ügyészség.

Kecsmár Krisztián ismertette, hogy a szervezetet az európai főügyész vezetné, alatta háromtagú állandó tanácsok működnének, amelyek a döntéseket hoznák. Tagjai lennének a tagállami ügyészek is, akik a konkrét nyomozásokat lefolytatnák, ők tehetnének javaslatot a vádemelésre, de a döntést erről a tanácsok hoznák meg.

"Ez az egyik legfőbb problémánk, hiszen nem kizárt, hogy egy Magyarországon történt bűncselekményről olyan tanács is dönthetne, amelynek nem tagja a magyar ügyész. Így akár olyan vádemelések születhetnének, amelyek a nemzeti anyagi és eljárási jogszabályokkal ellentétesek, míg az eljárásban az adott tagállam bírósága dönt" 

- jelentette ki. Hozzátette: a magyar alaptörvény szerint az ügyészek függetlenek, és a vádmonopólium az ügyészségé, tehát egy ilyen új megoldás alaptörvény-ellenes is.

Az áfacsalásokkal kapcsolatban az államtitkár megjegyezte: ezeknek a kilencvennyolc százaléka a tagállamok költségvetési érdekeit sérti, így semmi nem indokolja, hogy ebben egy európai szervezet járjon el.

"Tehát nem lenne hatékony a rendszer, hiszen nem megfelelő szinten kezelné a döntéshozatalt. Hangsúlyoznám még, már léteznek olyan szervek - így az Eurojust és az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) -, amelyek az ilyen bűncselekmények felgöngyölítésében játszanak döntő szerepet" - hívta fel a figyelmet Kecsmár Krisztián. Az államtitkár szerint éppen ezeket a szervezeteket kellene erősíteni, "nem pedig gyengíteni őket egy új szervezet létrehozásával". (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.